Dünya Basınında Bugün

ABD'den Tayvan için Filipinler hamlesi, İsrail Gazze'yi vurdu, Boris Johnson yine mercek altında | Dünya Basınında Bugün

Farklı ülkelerin gazeteleri, bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

02 Şubat 2023 09:37

Eski Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın ülkedeki Kovid kısıtlamaları döneminde Başbakanlık Ofisi’nde partilere katıldığının ortaya çıkmasının ardından aldığı hukuki destek inceleme altında. Manila ve Washington, ABD'nin Filipinler'deki askeri varlığını artıracağını duyurdu. Karar kapsamında ABD'ye Filipinler'deki dört üsse daha erişim sağlanacak. İsrail, Gazze Şeridi'nde bulunan bazı noktalara hava saldırısı düzenledi. 

2 Şubat 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Boris Johnson’ın parti skandalı sonrası aldığı 220 bin sterlinlik hukuki destek inceleniyor

Eski Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın ülkedeki Kovid kısıtlamaları döneminde Başbakanlık Ofisi’nde partilere katıldığının ortaya çıkmasının ardından aldığı hukuki destek inceleme altında. Devlet harcamalarını inceleyen kurum, Johnson’ın vergi mükelleflerinden alınan 220 bin sterlinle aldığı hukuki hizmetin uygun olup olmadığını araştırıyor. Ulusal İnceleme Kurumu’nun çalışmaları sonrasında bu konuda resmi bir soruşturma açılıp açılmayacağına karar verilecek.


The Independent | Açıkla Rishi: Raab’la ilgili zorbalık iddialarını biliyor muydun?

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Başbakan Yardımcısı olarak atadığı Dominic Raab hakkıdaki zorbalık iddialarından haberdar olup olmadığı konusunda baskı altında. Kamu görevlilerinin hakkında birden fazla şikayette bulunduğu Raab’la ilgili soruşturma devam ediyor. Başbakan Sunak, soruşturmanın sonuna kadar Raab’ı görevden almayı reddediyor. 10 numara, Başbakan’ın Raab hakkındaki şikayetlerden haberdar olmadığını savunuyor.


New York Times | Tayvan konusunda endişeler artarken ABD, Filipinler'deki askeri rolünü artıracak

Manila ve Washington, ABD'nin Filipinler'deki askeri varlığını artıracağını duyurdu. Karar kapsamında, ABD'ye Filipinler'deki dört üsse daha erişim sağlanacak. Filipinler, ABD'nin Tayvan'a coğrafi olarak en yakın olarak stratejik partneri. New York Times, ABD'nin Çin'in Tayvan'a saldıracağı konusunda endişeli olduğu için bu yönde bir adım attığını belirtti. 


The Washington Post | Hunter Biden'ın avukatları, yeni agresif stratejileriyle kendisini eleştirenleri hedef alıyor

Hunter Biden'ın avukatları, federal ve eyalet savcılarına müvekkillerinin kişisel verilerine ulaşıp bunları paylaşanlar hakkında cezai soruşturma açılmasını talep eden mektuplar gönderdi. Avukatların ayrı bir mektupta da Fox News sunucusu Tucker Carlson'ı bir karalama davasıyla tehdit ettiği belirtildi. Washington Post, Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi'nde ABD Başkanı'nın oğlu hakkında soruşturma başlatmaya hazırlanırken, avukatlarının hamlelerinin de agresifleştiğini ifade etti. 


Moscow Times | Rus genç, savaş karşıtı paylaşımlar nedeniyle 10 yıl hapis cezası alabilir

Rusya'da 19 yaşındaki üniversite birinci sınıf öğrencisi Olesya Krivtsova'nın sosyal medya üzerinden Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı paylaşımlar yaptığı gerekçesiyle 10 yıla kadar hapis cezası alması isteniyor. 

Arkhangelsk'te yaşayan Krivtsova, Instagram ve VKontakte'deki kişisel sayfasından yaptığı paylaşımlar nedeniyle, "terörü meşrulaştırmak" ve "defalarca Rus Silahlı Kuvvetleri hakkında yalan söylemekle" suçlanıyor.

Krivtsova'nın yaptığı paylaşımlarda, Ukrayna'da teslim olmak isteyen Rus askerlerin yapabilecekleri hakkında bir liste ve öldürülmüş Ukraynalı sivillerin fotoğrafları bulunuyordu.

Moscow Times'ın aktardığına göre, Krivtsova'yı, birlikte Telegram grubunda bulunduğu kişiler, Rus yetkililere ihbar etti. 

Krivtsova, aralıkta evine arama için gelen polisler tarafından gözaltına alınmıştı. Krivtsova, ocakta  mahkeme kararı çıkana kadar ev hapsine alındı.

Pazartesi Current Time'a verdiği söyleşide Krivtsova, "Özgürlüğümün alınabileceğini biliyorum. Sadece hapse değil, ceza kolonisine de gönderilebilirim. Bunu kabullenmeye çalışıyorum" dedi.


Le Monde | Emeklilik reformu: Güç dengesi devreye giriyor

Fransa'da hükümetin emeklilik reformuna karşı greve giden çalışanların ikinci defa düzenlediği gösterilere sendikalara göre 2,5 milyon kişi katıldı. Fransız İçişleri Bakanlığı, katılımcı sayısının sendikaların ileri sürdüğünün yarısı olduğunu belirtse de bu sayının 19 Ocak'ta gerçekleştirilen ilk protestolara katılımdan daha yüksek olması dikkati çekti. Ayrıca sayının 2010'da görülen ve Fransa'nın adeta felç olmasına neden olan grev ve protestolara katılımdan daha fazla olması ülkenin önde gelen sekiz sendikasının şubatta iki gün daha grev çağrısında bulunmasını sağladı.


Al Jazeera | İsrail’den Gazze’ye hava saldırıları

İsrail, Gazze Şeridi'nde bulunan bazı noktalara hava saldırısı düzenledi. Filistin resmi haber ajansına (Wafa) göre, İsrail'e ait savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerinde bir bölgeye üç roketle saldırdı. Saldırıya hedef olan bölgede yangın çıktı, yakınlarındaki sivil yerleşimlerde maddi hasar meydana geldi. Kentin güneybatı kesimindeki Şeyh Aclin bölgesine de iki roketle düzenlenen ikinci hava saldırısındaki hedeflerde maddi hasarlar oluştu.