Dünya Basınında Bugün

ABD'den Gazze'de ateşkes çıkarması, Lahey'de tedbir kararı günü, Putin'in tehdidi Doğu Avrupa'yı korkuttu | Dünya Basınında Bugün

26 Ocak 2024 09:52

Uluslararası Adalet Divanı bugün İsrail'e Gazze'deki askeri harekâtını askıya alma emri verilip verilmeyeceğin karar verecek. ABD Deniz Kuvvetleri Bakanı, müttefikler arasında nadir görülen bir uyarıda bulunarak Britanya'nın dünya genelinde artan tehditler ışığında silahlı kuvvetlerinin büyüklüğünü "yeniden değerlendirmesi" gerektiğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus dış bölgesine yaptığı sürpriz ziyarette Kaliningrad'ın komşularını tehdit ederek Doğu Avrupa ile savaş korkularını körükledi. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı Direktörü William Burns'ün Avrupa'ya giderek üst düzey İsrailli, Mısırlı ve Katarlı yetkililerle görüşmesinin planlandığı belirtildi

The Times | ABD'den Britanya'ya "Silahlı kuvvetlerinizin sayısını artırın" mesajı

ABD Deniz Kuvvetleri Bakanı, müttefikler arasında nadir görülen bir uyarıda bulunarak Britanya'nın dünya genelinde artan tehditler ışığında silahlı kuvvetlerinin büyüklüğünü "yeniden değerlendirmesi" gerektiğini söyledi.

ABD'nin en üst düzey savunma yetkililerinden biri olan Carlos Del Toro, Britanya ordusunda "fedakarlıklar" yapıldığını ve İngiltere'nin son olaylar ışığında ordusunu güçlendirmesi gerekip gerekmediğini kendisine sorması gerektiğini söyledi.


The Daily Telegraph | Putin, Avrupa'ya yaptığı gezide yeni bir savaş ihtimalini gündeme getirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus dış bölgesine yaptığı sürpriz ziyarette Kaliningrad'ın komşularını tehdit ederek Doğu Avrupa ile savaş korkularını körükledi.

Avrupa topraklarına yaptığı ziyarette NATO hava sahasına yakın uçan Rusya Devlet Başkanı, Kaliningrad'a sınırı olan ülkeleri, Sovyet savaş anıtlarını yıkma kararını "neyin takip edeceğini" bilmedikleri konusunda uyardı.


New York Times | CIA direktörü, tekrar Gazze anlaşması için girişimlerde bulunacak

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı Direktörü William Burns'ün Avrupa'ya giderek üst düzey İsrailli, Mısırlı ve Katarlı yetkililerle görüşmesinin planlandığı belirtildi. ABD'li yetkililere göre Burns'ün amacı Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak ve uzun süreli bir ateşkesi devreye sokacak bir anlaşmaya öncü olmak. Gazeteye konuşan ABD'li yetkililer, İsrail'in çatışmalara ara verilmesi konusunda istekli olduğunu belirtti. 


The Washington Post | Savaşın ortasında aç kalmamak günlük bir mücadele

The Washington Post, İsrail saldırısı altındaki Gazze'de insanların biraz un için her gün uzun süre sıra beklediğini, kiminin buna bile erişimi olmadığını vurguladı. Gazze sakinlerinin yüzde 93'ü "kriz seviyesinde açlık" şartlarında yaşıyor. Birleşmiş Milletler destekli konsorsiyum, şubat itibariyle yarım milyon insanın kitlesel gıda yokluğuyla karşı karşıya kalabileceğini belirtti. 


Moscow Times | Ukrayna: Düşen uçakta üst düzey Rus yetkililer olmalıydı

Ukrayna askeri istihbarat sözcüsü, Belgorod'da düşen ve Ukraynalı savaş tutsakları taşıyan uçakta normal şartlarda üst düzey Rus yetkililer olacağını, planın son dakikada değiştiğini ifade etti. 

Rusya'da çarşamba günü 65'i Ukraynalı savaş tutsağı olan 74 kişiyi taşıyan bir Rus uçağı düştü. Olayda uçaktaki herkes hayatını kaybetti. Moskova, uçağı Ukrayna'nın vurduğunu iddia ediyor. Kiev, iddiaları ne doğruladı ne de reddetti.

Özgür Avrupa Radyosu'nun Ukraynaca edisyonuna konuşan Ukrayna askeri istihbaratı sözcüsü Andriy Yusov, "Uçakta Rus ordusu ve siyasi liderliğinden birkaç çok önemli insan olması gerekiyordu" dedi. 

Yusov, Rusya'nın Federal Güvenlik Servisi'nin bu kişilere bahsi geçen uçağa binmemeleri ve ulaşımı başka yollarla sağlamaları için emir verdiğini iddia etti.

Yusov, yolcu değişikliği hakkında uçağın düşmesinden sonra bilgi sahibi olduklarını belirtti. Sözcü, Federal Güvenlik Servisi'nin arama kurtarma görevlilerinin uçağın düştüğü noktaya gitmesini engellediğini de iddia etti. 

Sözcü, Rusya'nın Ukraynalı savaş tutsaklarını "canlı kalkan olarak kullanıyor olabileceğini" de söyledi. 


Al Arabiya | İsrail UAD'nin kararını beklerken güneydeki saldırıları yoğunlaştırdı

Lahey bugün İsrail'e Gazze'deki askeri harekâtını askıya alma emri verilip verilmeyeceğin karar verecek. 

İsrail ise gücünü yoğunlaştırdığı güney şehri Han Yunus'ta önceki 24 saat için en az 50 kişinin ölümüne yol açan saldırılar düzenledi.