Dünya Basınında Bugün

ABD'den Çinli TikTok'a darbe; Tahran ve Washington'dan Umman'da Kızıldeniz toplantısı | Dünya Basınında Bugün

14 Mart 2024 09:40

T24 Dış Haberler

Britanya Topluluklar Bakanı Micheal Gove, "nefreti körükleyen ve demokrasiyi baltalayan Müslüman grupların" Hükümet tarafından aşırılık yanlısı olarak adlandırılacağını ve ifşa edileceğini duyurdu. ABD Temsilciler Meclisi, TikTok'un Çinli sahibini son derece popüler video uygulamasını satmaya ya da ABD'de yasaklatmaya zorlayacak bir yasa tasarısını iki partinin de desteğiyle kabul etti. Üst düzey ABD'li ve İranlı diplomatların Ocak ayında Umman'da gizlice bir araya geldiği ve Washington'ın Kızıldeniz'deki Husi saldırılarını durdurmak için Tahran'dan yardım istediği ileri sürüldü. Ukrayna'nın yanında savaşan Kremlin karşıtı milis grupları, Rusya'nın batısındaki Belgorod ve Kursk bölgelerindeki sivilleri tahliye etmeye çağırarak, iki bölgede Rus askeri mevzilerine saldırı düzenlemeye hazırlandıklarını söyledi.

14 Mart 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | Britanya, Müslüman grupları aşırılık yanlısı olarak tanımlayacak

Britanya Topluluklar Bakanı Micheal Gove, "nefreti körükleyen ve demokrasiyi baltalayan Müslüman grupların" hükümet tarafından aşırılık yanlısı olarak adlandırılacağını ve ifşa edileceğini duyurdu.

Gove, yetkililerin İslamcı ve aşırı sağcı grupların bir listesini belirlemek ve yayınlamak için kullanacakları yeni bir şiddet içermeyen aşırılık tanımı ortaya koyacak.


The New York Times | Meclis, TikTok yasa tasarısını kabul etti

ABD Temsilciler Meclisi, TikTok'un Çinli sahibini son derece popüler video uygulamasını satmaya ya da ABD'de yasaklatmaya zorlayacak bir yasa tasarısını iki partinin de desteğiyle kabul etti.

Bu hamle Pekin ve Washington arasında ulusal güvenlik, ifade özgürlüğü ve sosyal medya endüstrisini etkileyebilecek geniş bir yelpazedeki teknolojilerin kontrolü konusundaki hesaplaşmayı tırmandırıyor.

Eylem, TikTok'un 170 milyon ABD'li kullanıcısını bu tedbire karşı harekete geçirme çabalarına rağmen ve Biden yönetiminin milletvekillerini Çin'in platforma sahip olmasının ABD için seçimlere müdahale etme kabiliyeti de dahil olmak üzere ciddi ulusal güvenlik riskleri oluşturduğuna ikna etme çabalarının ortasında geldi.


Al Arabiya | ABD ve İranlı diplomatlar, Umman'da Kızıldeniz'i görüştü

Üst düzey ABD'li ve İranlı diplomatların Ocak ayında Umman'da gizlice bir araya geldiği ve Washington'ın Kızıldeniz'deki Husi saldırılarını durdurmak için Tahran'dan yardım istediği ileri sürüldü.

Görüşmelere Beyaz Saray'ın en üst düzey Orta Doğu yetkilisi Brett McGurk'ün ve İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bagheri Kani'nin liderlik ettiği öğrenildi. İddiaya göre görüşmeler Ummanlı yetkililerin iki taraf arasındaki mesajları ilettiği bir biçimde dolaylı olarak gerçekleşti. 

İkinci tur görüşmelerin Şubat ayında yapılması planlanıyordu ancak ateşkes görüşmeleri nedeniyle yapılamadı. 


The Moscow Times | Kiev yanlısı milis grupları, sınır bölgelerindeki Rusları tahliye etmeye çağırdı

Ukrayna'nın yanında savaşan Kremlin karşıtı milis grupları, Rusya'nın batısındaki Belgorod ve Kursk bölgelerindeki sivilleri tahliye etmeye çağırarak, iki bölgede Rus askeri mevzilerine saldırı düzenlemeye hazırlandıklarını söyledi.

Rusya'nın Özgürlüğü Lejyonu, Rusya Gönüllü Kolordusu ve Sibirya Taburu tarafından Çarşamba günü yayınlanan ortak bildiride "Putin'in katilleri barışçıl Ukrayna şehirlerine büyük saldırılar düzenliyor, evlerinizin, çocuklarınızın okullarının ve devlet kurumlarının arasına mevzilerini yerleştiriyor" denildi.