Dünya

ABD'de; Venezuela Büyükelçiliğinde, ABD'li yurttaşlar nöbet tutmaya devam ediyor

"ABD hükümetine, Venezuela’ya ait bir diplomatik alana kolayca el koyamayacağını göstermek için bedenlerimizi kullanıyoruz"

01 Mayıs 2019 10:19

Venezuela’da, muhalefet lideri Juan Guaido’nun çağrısıyla bir grup askerin darbe girişiminde bulunmasında sonra, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hükümeti tarafından, Venezuela Büyükelçilik binasına el koyma girişimleri yoğunlaştı. ABD’li yurttaşların, Venezuela Büyükelçiliği’ni korumak için başlattıkları nöbet de devam ediyor. Barış yanlısı grupların kurduğu Elçilik Koruma Kolektifi üyeleri, "ABD hükümetine, Venezuela’ya ait bir diplomatik alana kolayca el koyamayacağını göstermek için bedenlerimizi kullanıyoruz" dedi.

Haftalardır süren nöbet sürecini, Kolektif içinde yer alan ANSWER (Savaşı ve Irkçılığı Durdurmak İçin Harekete Geç) Koalisyonu’nun Direktörü Brian Becker anlattı.

Becker, “ABD hükümetine, Venezuela’ya ait bir diplomatik alana kolayca el koyamayacağını göstermek için bedenlerimizi kullanıyoruz” ifadesini kullandı. Başkent Washington’daki kiracı yasaları gereğince, bir konutta kalan kişilerin binadan atılması yasal bir süreç gerektiriyor. ABD hükümeti henüz o yasal sürece dair bir adım atmadı. Eylemcilerin binadan ayrılmamalarının sebebi bu. Eylemciler, öte yandan ABD hükümetinin binaya el koymasının ya da müdahalede bulunmasının Viyana Sözleşmesi’nin ihlali olduğunun altını çiziyor. 

“Barış yanlısı ve ilerici aktivistler burada Venezuela hükümetinin davetiyle bulunuyorlar. Yani buradaki varlığımız yasal, Venezuela hükümetinin konuklarıyız. Haftalardır buradayız” diyen Becker, Dışişleri Bakanlığı’nın binaya el koyma niyetlerini kendilerine bildirdiğini ifade ediyor. 

"Amacımız, el koymayı geciktirmek"

Hafta içinde venezuelanalysis.com'da yayınlanan Kevin Zeese imzalı yazıda, “Gizli Servis’in elçilik binasının dışını fotoğraflayarak yasa dışı şekilde binaya girme ve yasa dışı tutuklamalar yapma planı hazırladığı” ileri sürülmüştü. Becker şöyle konuştu: “Bizi ne için tutuklayacaklar, buraya yasa dışı şekilde mi girdiğimizi söyleyecekler, davet üzerine buradayız, izinsiz girdiğimiz için mi tutuklayacaklar, buraya izinsiz girmedik. ABD hükümetinin, bizi nasıl tahliye edecekleriyle ve tutuklayacaklarıyla ilgili bir sorunu var. Bunla ilgili bir hesaplama yapmaları lazım. Amacımız, el koymayı geciktirmek ve bunu yapmayı başardık.”

"Dünyadaki bütün hükümetlere, çağrı yapıyoruz"

Becker, tüm dünyaya çağrıda bulunuyor: “Trump yönetimi Guaido’yu Venezuela’nın yeni başkanı ilan ettikten sonra ne geleceğini düşünmedi. Venezuela hükümeti bölünür, ordu Maduro’ya sırt döner sandılar; fakat böyle olmayınca ne yapacaklarını bilemediler. Bakın biz Amerikan vatandaşlarıyız. Buradaki varlığımız yasal olsa da tutuklanmayı göze alıyoruz, dünyadaki bütün hükümetlere bu hukuksuzluğa karşı çıkmaları için çağrı yapıyoruz.”