Dünya

ABD'de trans kadın cinayeti

25 Şubat 2024 08:54

T24 Dış Haberler

ABD'de "cinsiyet kimliğine dayalı nefret suçu" iddiasıyla görülen ilk federal davada bir adam transseksüel bir kadını öldürmekten suçlu bulundu.

Güney Karolina'daki jüri üyeleri Daqua Lameek Ritter'in Ağustos 2019'da Dime Doe'yu cinsiyet kimliğine dayalı nefret suçundan ötürü vurarak öldürdüğüne karar verirken, duruşma sırasında tanıklar, cinayetten önce Ritter'ın kız arkadaşının Doe ile olan ilişkisini öğrenmesinin ardından tedirgin olduğunu ifade etti.

Dört gün süren duruşmada savcılar, Ritter'in Doe'yu dört yıl önce ABD'nin güneydoğusundaki ücra bir kırsal bölgeye götürdükten sonra üç kez ateş ettiğini savundu.

Savcılar, Ritter'ın ilişkilerinin küçük bir kasaba olan Allendale'de ortaya çıkmasının ardından Doe'yu susturmak için harekete geçtiğini söyledi. Ritter daha sonra New York'a kaçtı ancak tutuklandı. Suçla bağlantılı olarak ateşli silah kullanmak ve adaleti engellemekten de mahkum edildi.

2017 yılında güneydeki Mississippi eyaletinde bir adam, genç bir transseksüel kadının öldürülmesiyle ilgili olarak yapılan savunma anlaşmasının bir parçası olarak 49 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Geçen yıl yayınlanan bir FBI raporuna göre, 2021 yılında ABD'de nefret ve önyargı saikli suçlar yüzde 11,6 oranında arttı.