Gündem

ABD'de Senato'nun ardından Temsilciler Meclisi'nin de gündeminde Türkiye'ye yaptırımlar var

"Kongre, Rusya ile işbirliği konusunda da uzun süredir endişelere sahip"

11 Ekim 2019 02:18

ABD Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi üyeleri, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturmak için başlattığı 'Barış Pınarı Harekatı' dolayısıyla Türkiye aleyhinde yaptırım tasarısı sunacaklarını açıkladı.

Temsilciler Meclisi'nde Liz Cheney öncülüğündeki 29 Cumhuriyetçi vekil, Suriye'nin kuzeyine yönelik askeri harekatı gerekçe göstererek Türkiye aleyhinde yaptırım tasarısı sunacaklarını duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump'a yakın isimlerden, Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi üyesi Liz Cheney, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan ve rejimi, Suriye'nin kuzeyinde IŞİD ile savaşta binlerce kayıp veren ve vatanımızı korumaya yardım eden Kürt müttefiklerimize acımasızca saldırmalarından dolayı ciddi yaptırımlarla karşılaşmalı. Bu yaptırımlar Erdoğan rejiminin sadece Kuzey Suriye'deki saldırılarına bir yanıt değildir."

"Kongre, Rusya ile işbirliği konusunda da uzun süredir endişelere sahip"

Cheney, açıklamasında "Kongre, Erdoğan rejiminin ABD'nin Rusya gibi hasımlarıyla işbirliği konusunda da uzun süredir endişelere sahip. Eğer Türkiye kendisine bir müttefik gibi davranılmasını istiyorsa, bir müttefik gibi davranmaya başlamalıdır. Kürt müttefiklerimize saldırılarından dolayı yaptırıma maruz bırakılmalıdır" ifadelerini kullandı.

İki parti, Senato'da anlaşmıştı

TIKLAYIN - ABD’de iki partiden Senato’ya Türkiye’ye ‘sert’ yaptırım tasarısı: Cumhurbaşkanı ve bakanları, enerji sektörü ile askeri işlemleri kapsıyor

​ABD'de Cumhuriyetçi Güney Carolina Senatörü ve Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Lindsey Graham ve Demokrat Maryland Senatörü Chris Van Hollen, dün Türkiye'ye yönelik yaptırımlar konusunda anlaştıklarını açıklamıştı. Yaptırım listesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ismi yer alıyordu.

ABD'nin yasama organı Kongre iki meclisten oluşuyor. Demokratların kontrolünde bulunan Temsilciler Meclisi 'alt meclis' görevi görürken, 100 koltuklu Cumhuriyetçi Parti kontrolündeki Senato 'üst meclis' işlevini üstleniyor. Temsilciler Meclisi'nde görüşülen ve onaylanan yasa tasarıları, görüşülmek üzere Senato'ya gönderiliyor. İki meclis tarafından da desteklenen tasarılar bazı özel durumlar dışında imzalanmak üzere Beyaz Saray'a gönderiliyor. 2018 ara seçiminden bu yana iki meclisi de farklı partiler kontrol ettiği için, iki partinin de desteğini almayan tasarılar nadiren Kongre'den onay alıyor.