Dünya

ABD'de kar fırtınası nedeniyle insanlar arabalarında mahsur kaldı; ölü sayısının artabileceğinden endişe ediliyor

New York eyaletinde şu ana kadar en az 28 kişi, hayatını kaybetti

27 Aralık 2022 12:36

T24 Dış Haberler

ABD'nin New York eyaletinde en az 28 kişinin ölümüne sebep olan, "yüzyılın fırtınası"nda aşırı soğuk ve kar yağışının devam edeceği belirtildi. 

BBC'ye konuşan bir eyalet yetkilisi, bazı insanların iki gün boyunca arabalarında mahsur kaldığını kaydetti. 

Salı günü New York'ta 23 santimetre daha kar yağması bekleniyor. Kanada'dan Meksika sınırına uzanan fırtına şu ana kadar toplamda 56 kişinin ölümüne sebep oldu.

ABD Başkanı Joe Biden, acil durum yardımı ilan edilmesini kabul ederek New York'a federal yardım sağlanmasının önünü açarken, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

New York'ta fırtınadan en kötü etkilenen yerlerden Buffalo'nun Erie bölgesinin yöneticisi Mark Poloncarz, "Tünelin sonundaki ışığı görüyor gibiyiz, ancak henüz oraya ulaşamadık" dedi. Poloncarz, "Her jenerasyonda bir kez görülebilecek türde bir fırtına yaşıyoruz. Hasarın tam boyutunu henüz göremediklerini" ifade etti.

Poloncarz, birçok kişinin karları temizlerken yaşadıkları kalp problemleri nedeniyle veya arabalarında öldüklerini söyledi.

New York Valisi Kathy Hochul ise, "Buffalo'ya gitmek bir savaş alanına gitmek gibi. Yolların kenarlarındaki arabaları görmek şoke edici" dedi. Hochul, en zor durumdaki bölgelere fırtına nedeniyle acil durum araçlarının gidemediğini veya gitmeye çalışırken onların da mahsur kaldığını bildirdi.

ABD basını, karlar eridikten sonra daha çok aracın mahsur kalacağını ve izole evlere ulaşılabilince ölü sayısının daha da yükseleceğini öne sürdü.

Meterolojistler, fırtınanın önümüzdeki günlerde etkisini kaybetmeye başlayacağını öngörürken, zorunlu olmadıkça evlerden çıkılmamasını tavsiye etti.