Dünya

ABD'de istihbarat alarmı: "Rusya uzaya nükleer silah göndermeye çalışıyor"

15 Şubat 2024 07:53

T24 Dış Haberler

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, ABD Başkanı Joe Biden'dan "ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi" olarak nitelediği ama detay paylaşmadığı bir konuyla ilgili dosyalardaki gizliliğin kaldırılmasını istedi. ABD basını, dosyaların Rusya'nın uzaya nükleer silah yerleştirme planıyla ilgili olduğunu söyledi. 

Turner'ın çarşamba günü "ciddi bir tehditten" söz edip hiç detay paylaşmaması, sosyal medyada spekülasyon yapılmasına neden oldu.

Çarşamba gününün ilerleyen saatlerinde Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Turner'ın açıklamalarının kendisini şaşırttığını ve perşembe günü güvenlik izni yüksek Kongre liderleriyle bir toplantı yapacağını belirtti. 

ABC News ve New York Times'a konuşan kaynaklar, Turner'ın bahsettiği güvenlik tehdidinin Rusya'nın potansiyel olarak uzaya nükleer anti-uydu silahı göndermesiyle ilgili olduğunu belirtti. 

New York Times'ın aktardığına göre ABD, müttefiklerini de konuyla ilgili olarak bilgilendirdi ancak durumun mevcut olarak bir tehdit oluşturmadığını; Rusya'nın hâlâ teknolojiyi geliştirme aşamasında olduğunu söyledi.

İstihbarat alarmının Rusya'nın 9 Şubat'ta fırlattığı, gizli bir askeri yük taşıyan Soyuz roketiyle ilgili olup olmadığı bilinmiyor. 

Amerikalı Bilim İnsanları Federasyonu Direktörü Hans Kristensen, "Rusya manevra yapabilen uydularla birkaç deney yaptı, bu diğer uyduları sabotaj etmek için dizayn ediliyor olabilir" dedi.