Dünya

ABD'de Demokrat Kongre üyeleri iklim krizi ile ilgili resmi acil durum ilân etmek istiyor

09 Temmuz 2019 13:02

T24 Dış haberler

Aralarında Demokratların 2020 başkan aday adaylarından Bernie Sanders ve ABD tarihinin en genç kadın Temsilciler Meclisi(TM) üyesi Alexandria Ocasio-Cortez'in de bulunduğu bir grup Demokrat yasa yapıcı, iklim krizini 'resmi bir acil durum' olarak yasalaştırmak istiyor.

The Guardian'ın aktardığına göre Cortez ve Oregon Demokrat TM üyesi Earl Blumenauer bugün aynı yasa tasarısını meclise sunacak. 

Vermont Senatörü Sanders'ın sözcüsü, "Başkan Trump Suudi Arabistan'a bomba ticaret etme gibi Kongre'nin engellediği anlamsız nedenlerden rutin olarak ulusal acil durum ilan ediyor. İklim krizi gibi varoluşsal bir tehdite ise düzmece diyor. Senatör Sanders Kongre'deki meslektaşlarıyla bu absürtlüğe karşı çıkmaktan gurur duyuyor. Kongre hepimizin bildiğini ilân edecek: Federal hareketlendirme gerektiren bir iklim kriziyle karşı karşıyayız" açıklamasında bulundu. 

İklim aktivistleri bu yasa tasarısı için çağrıda bulunuyordu. Birleşmiş Milletler yayınladığı raporda haftada bir iklim krizi yaşandığını açıkladı. Şu ana kadar 16 ülke iklim krizi ile ilgili acil durum ilan etti. 

Tasarının Demokratların çoğunlukta olduğu TM'den geçmesi ancak Cumhuriyetçilerin kontrolünde olan Senato'dan geçememesi bekleniyor. Bu durumda tasarı yasalaşamayacak.