Dünya

ABD'de Cumhuriyetçi Meclis üyesi, Meclis Başkanı Cumhuriyetçi Kevin McCarthy'nin görevden alınması için önerge verdi

Sadece bir avuç sert Cumhuriyetçi McCarthy'yi görevden almak istediklerini belirtti.

03 Ekim 2023 07:04

T24 Dış Haberler

ABD Temsilciler Meclisi üyesi Cumhuriyetçi Matt Gaetz, Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Kevin McCarthy'nin görevinden alınması için önerge sundu. Önergenin 48 saat içerisinde Temsilciler Meclisi'nde oylamaya sunulması bekleniyor. Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy'nin görevinden alınabilmesi için mecliste salt çoğunluğun oyu (218) gerekiyor.

Cumhuriyetçiler, meclisi 221-212 gibi dar bir çoğunlukla kontrol ediyor. Ancak sadece bir avuç sert Cumhuriyetçi McCarthy'yi görevden almak istediklerini belirtti.

Önergenin kabul edilip edilmemesi McCarthy'nin kendi partisindeki aşırı sağcı üyelerin yanı sıra Demokratların desteğine de bağlı olacak. Gaetz'in önergesi kabul edilirse McCarthy, Temsilciler Meclisi başkanlığı görevinden alınmış olacak ancak temsilci olmaya devam edecek.

İki Cumhuriyetçi arasındaki gerilim hafta sonunda Meclis Başkanı'nın Demokratların yardımıyla devlet kurumlarına fon sağlayan geçici tasarıyı kabul etmesinin ardından tırmanmıştı.

McCarthy, Meclis üyesi Matt Gaetz'in bu hamlesine "Hodri meydan" yanıtını verdi. Gaetz ise karşılık olarak "Az önce yaptım" dedi. 

McCarthy-Gaetz gerginliği

Cumhuriyetçi Parti içindeki aşırı sağcı grupta yer alan Gaetz, ocak ayında McCarthy'nin Temsilciler Meclisi Başkanı olmasına karşı çıkmıştı.

Gaetz ve beraberindeki grubu ikna etmek için bazı tavizler vermek zorunda kalan McCarthy, 15 oylamanın ardından ancak başkan seçilebilmişti.

McCarthy'nin meclis başkanı olmak için kendisini desteklemeyen Cumhuriyetçilere verdiği tavizler arasında, koltuğundan edilmesi yönünde oylama yapılması için bir temsilcinin önergesinin yeterli olması da yer alıyordu.

Gaetz ile McCarthy arasındaki gerginlik son dönemde giderek arttı. Gaetz, McCarthy'nin Demokratlara "tavizler" verdiğini savunarak iyi bir lider olmadığını ima etmişti.

McCarthy ise Gaetz'in, ülke için bir şeyler yapmaktan ziyade kişisel çıkarı için televizyonlara röportaj vermekle meşgul olduğunu kaydetmişti.

Cumartesi günü geç saatlerde hükümetin kapanmasını önleyen anlaşma, Gaetz ve diğer aşırı sağcıların ABD'nin Rusya-Ukrayna savaşına savaşına çok fazla harcama yaptığında ısrar etmeleri nedeniyle Ukrayna için 6 milyar dolarlık fonu dışarıda bıraktı.

Pazartesi günü erken saatlerde, önergelerinin ve itirazlarının Temsilciler Meclisi'ni kaosa sürükleyip sürüklemediği sorulan Gaetz şunları söyledi:

"Kaostan sanki benim birkaç oylamaya zorlamam ve birkaç önerge vermemmiş gibi bahsediyorsunuz. Gerçek kaos, yıllık 2 trilyon dolar açık vermeye devam edersek Amerikan halkının kemer sıkma politikalarına katlanmak zorunda kalacağı zamandır"