Dünya

ABD'de çok sayıda şirket çalışanlarının kürtaj için seyahat masraflarını ödemeyi planlıyor

ABD'de kürtajın anayasal bir hak olmasına temel teşkil eden karar iptal edildi; bazı eyaletler kürtajı yasaklama kararı aldı

27 Haziran 2022 08:41

ABD’de Yüksek Mahkeme’denin kürtajı anayasal hak olarak koruyan Roe v Wade kararından geri dönmesinin ardından çok sayıda şirket çalışanlarına kürtaj için başka bir eyalete gitmeleri konusunda destek ve maddi yardım sağlayacaklarını duyurdu.

ABD’de Yüksek Mahkeme’nin tepki çeken kararı, milyonlarca kadının kürtaj işlemini gerçekleştirmek için eyalet değiştirmek zorunda kalmasına neden olacak.

Çok sayıda şirket, çalışanlarına gerektiği durumlar için başka bir eyalete geçiş masrafını da karşılayacaklarını duyurdu. 

Çalışanlarına seyahat karşılama açısından çeşitli kolaylıklar sunan şirketler arasında bankalar arasında Bank of Americaq, Goldman Sachs, Citigroup yer alırken teknoloji şirketleri arasında da Apple, Meta Microsoft açıklama yaptı. Disney, Conde Nast, Warner Bros ve Netflix gibi eğlence sektöründe şirketler de bu adıma katıldı. 

Ne olmuştu?

Yüksek Mahkemedeki 9 yargıçtan 6'sının oyu ile 1973 tarihli "Roe-Wade kararı" olarak bilinen ve ABD'de kürtajın anayasal bir hak olmasına temel teşkil eden karar iptal edildi.

Bu karar ile kürtaj anayasal bir hak olmaktan çıkarken bu konudaki kanunlar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakıldı.

ABD Başkanı Joe Biden, kararı "trajik bir hata" olarak nitelendirdi. 

ABD'nin birçok farklı eyaletinde insanlar, Yüksek Mahkeme kararını protesto etmek için sokaklara döküldü.