Spor

ABD’de 16 yaşındaki atlet başörtüsü nedeniyle yarıştan diskalifiye edildi

Noob Abukaram diskalifiye edildiğini ancak yarışı bitirdikten sonra öğrendi

25 Ekim 2019 22:01

T24 Dış Haberler

Amerika Birleşik Devletleri’nin Ohio eyaletinde yarışa katılan 16 yaşındaki atlet Noor Abukaram yarış çizgisini geçtikten sonra başörtüsü nedeniyle diskalifiye edildi.

BBC’nin haberine göre 5km’de kendi rekorunu kırıp yarışı 22 dakika 22 saniyede bitiren Abukaram’ın ismi skor tabelasında yer almadı. Genç atlete takım arkadaşları diskalifiye edildiğini söylendi.

Abukaram Facebook sayfasında yarıştan önce yetkililerin takımlarını kontrol ettiğini, bir takım arkadaşına şortunun kuralları ihlal ettiğini bildirdiklerini ve şortunu değiştirmesine izin verdiklerini söyledi.

Kendisine bir bildirim yapılmadığını vurgulayan Abukaram koçunun yetkililerle özel olarak tartıştığını gördüğünü ifade etti.

Yarışı bitirdikten sonra başörtüsü nedeniyle diskalifiye olduğunu öğrendiğinde “midesine yumruk yemiş gibi” hissettiğini belirten Abukaram şunları ifade etti:

“Başörtüm nedeniyle diskalifiye olmak –güvenliğimi düşündükleri ya da bir avantajım olduğunu düşündükleri için değil, çünkü başörtüm kesinlikle bana bir avantaj oluşturmuyor- bence inancıma yönelik bir ayrımcılık.”

Yarışı düzenleyen Ohio Lise Atletik Birliği sözcüsüyse Associated Press’e yaptığı açıklamada bilhassa bu olaydan sonra dini feragat şartını kaldırmayı ciddi olarak düşündüklerini söyledi. Sözcü ayrıca bu kuralın her zaman uygulanmadığını, soğuk havalarda bazı sporcuların şapka taktıklarını ekledi.

 



T24 haber bülteni Manşet’te 25 Ekim 2019; Türkiye ve dünyada günün gelişmeleri