Dünya

ABD, Çinli işletmelerin ABD'de arazi satın almasını önlemek için yasa tasarıları hazırlıyor

Tasarıların destekçileri, Çin hükümetinin askeri üslerin yakınında satın aldığı arazilerde casusluk operasyonları düzenleyebileceğini ve düşman yabancı kuruluşların çok fazla tarım arazisi edinmesi halinde ülkenin gıda tedarikinin tehdit altına girebileceğini söylüyor

22 Ağustos 2023 10:04

T24 Dış Haberler

ABD'nin başkenti Washington'da hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, TikTok gibi Çinli işletmelerin ABD'de toprak sahibi olmasını önlemenin yollarını ararken, eyalet seviyesindeki yasa yapıcılar bu konuda adımlar atmaya devam ediyor.

The Washington Post'un haberine göre, birçok eyalette yasama organları, Çinli şirketlerin satın alabileceği toprağa sınırlama getiriyor. Şu ana kadar konuyla ilgili 33 eyalette 81 tasarı geçirildi. Tasarıların 10'dan fazlası Alabama, Idaho ve Virginia gibi eyaletlerde yasalaşmış durumda. Bu kısıtlamalar arasında Çin vatandaşlarının ordu üslerine yakın yerlerde arazi alamaması veya tarım bölgesinde toprak sahibi olamaması gibi "önlemler" bulunuyor.

Tasarıların destekçileri, Çin hükümetinin askeri üslerin yakınında satın aldığı arazilerde casusluk operasyonları düzenleyebileceğini ve düşman yabancı kuruluşların çok fazla tarım arazisi edinmesi halinde ülkenin gıda tedarikinin tehdit altına girebileceğini söylüyor.

"Nefret suçlarını teşvik edebilir"

Ancak Asyalı Amerikalıları savunan gruplar ve yasa koyucular, yeni tasarıların ulusal güvenlik kaygılarının ötesine geçerek nefret suçlarının arttığı bir dönemde Çinli Amerikalılara karşı ayrımcılığı teşvik edebileceği ve mülk sahibi olmalarının açıkça engellendiği bir döneme geri dönülebileceği konusunda endişeli.

Cumhuriyetçi eski Teksas eyalet temsilcisi Martha Wong, "İnsanların Çinli olduğunuz için Çin hükümetinin bir parçası olduğunuzu düşünmelerine neden olan bir cehalet var" dedi.

Çin Büyükelçiliği'nden kınama

Çin Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, tasarılar kınanırken,"Çin ve ABD arasındaki ticari etkileşimler her iki tarafa da fayda sağlamaktadır. Ticareti ve yatırımı siyasallaştırmak piyasa ekonomisi ilkelerine aykırıdır ve insanların ABD piyasasına olan güvenini sarsar. Bu tür kısıtlamalar aynı zamanda ABD'deki Asyalı nefretini ve ırk ayrımcılığını körükleyerek Amerikan değerlerine ters düşebilir" denildi. 

"Bu yasama hareketi, ABD'de giderek artan Asya karşıtı duygulardan besleniyor"

Eleştirmenler bu yasama hareketinin ABD'de giderek artan Asya karşıtı duygulardan da beslendiğini, bunun da özellikle koronavirüs salgını sırasında akut hale gelen nefret suçlarındaki artışla kanıtlandığını söylüyor.

Çinli bir Amerikalı olan ve toprak mülkiyeti kısıtlamalarıyla mücadele etmek için bir yasa tasarısı sunan Temsilci Judy Chu, "Başkan Trump'ın Covid-19'u Çin virüsü ve kung gribi olarak adlandırması, insanların kendi talihsizlikleri için Çin'i suçlamalarına zemin hazırladı. Şimdi bu Çin karşıtı ateşin, politikacıların bir sonraki kişiden daha fazla Çin karşıtı olarak siyasi puan kazanmaya çalıştığı farklı bir rotaya girdiğini görüyoruz" dedi. 

"Ulusal güvenlik endişeleri abartılıyor"

Bazı uzmanlar, Çinli yatırımcıların ABD tarım arazilerinin çok küçük bir kısmına sahip olması nedeniyle ulusal güvenlik endişelerinin abartıldığını savunuyor.

Newhouse tarafından alıntılanan USDA raporu, Çinli yatırımcıların Amerikan tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 1'ine sahip olduğunu ve bunun sadece yüzde 0,03'ünün tarım arazisi olduğunu gösteriyor. Geri kalanı ise kırsal yollar, çiftlik arazileri ve tarımla ilgili olmayan binaları içeren tarımsal imarlı mülkler.

2008-2014 arasında USDA'nın baş ekonomisti olan ve şu anda Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olarak görev yapan Joe Glauber, "Gıda güvenliği, Çinli ya da diğer yabancı yatırımcıların engellenmesi gibi amaçlar için bu argüman pek geçerli değil. Ürettiklerimizin büyük bir kısmını zaten ihraç ediyoruz, dolayısıyla bu ürünleri evde tutma ihtiyacı söz konusu değil. Tarım arazileri söz konusu olduğunda, Çin'in sahip olduğu şey kelimenin tam anlamıyla devede kulak kalır" yorumunda bulundu.