Dünya

ABD Başkanı Trump, Irak'ta sivil öldürmekten 25 yıl ceza alan asker için af çıkardı

Beyaz Saray Sözcüsü, davada bazı sorunlar yaşandığını açıkladı

07 Mayıs 2019 18:44

ABD Başkanı Donald Trump 2008 yılında Irak'ta çöl ortasında bir sivili vurarak öldürmekten 25 sene hüküm giyen eski Teğmen Michael Behenna için af çıkardı.

Euronews'in haberine göre, Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Sanders, Oklahoma doğumlu askerin sıcak çatışmanın olduğu bir bölgede cinayete karıştığını ve askeri mahkemenin kendisine 25 sene ceza verdiğini, ancak davada bazı sorunlar yaşandığını açıkladı. Sanders ayrıca savunmasında nefsi müdafaada bulunduğunu ifade eden Behenna'nın aldığı cezada askeri yüksek mahkemenin bazı çekinceleri olduğunu dile getirdiğini sözlerine ekledi.

Açıklamada Behenna'nın iyi halinden dolayı diğer mahkumlar için 'rol model' olduğu belirtildi.

Teğmen Michael Behenna, 2009 yılında çıkarıldığı askeri mahkemede Ali Mansur Muhammed adlı Iraklı bir sivili öldürdüğü gerekçesiyle 25 yıl hapis cezası almıştı. Teğmen Bahenna 5 yıl hapishanede kaldıktan sonra cezası 15 seneye indirilerek 2014 yılında şartlı tahliye edilmişti.

İddiaya göre Teğmen Michael Behenna kendi müfrezesinde bulunan 2 askerin asfalta döşenmiş bir bombalı saldırıda hayatını kaybetmesi üzerine harekete geçerek şüpheli bulduğu Ali Mansur Muhammed'i sorguladı. Askeri mahkeme çıplak bir şekilde iki kurşunla çöl ortasında öldürülen Ali Mansur Muhammed'in cinayetinde Behenna'nın intikam hırsıyla hareket ettiğine kanaat getirerek 25 sene hapis cezası vermişti. Teğmen Behenna ise Muhammed'in silahına hamle yaptığını ve nefsi müdafaada bulunarak ateş ettiğini belirtmişti.

Oklahoma Dava Vekili Mike Hunter'ın konuyla ilgili Beyaz Saray'a dilekçe gönderdiği, Donald Trump'ın da başkanlık yetkisini kullanarak Teğmen Behenna'ya özel af çıkardığı bildirildi. Teğmen Bahenna'nın karıştığı dava Amerikan Ordusu'nda oldukça konuşulmuş toplam 37 general ve amiral, teğmenin savunma hakkına destek verdiklerini açıklamıştı.

Ancak af kararı bazı sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekti. American Civil Liberties Union Başkanı Hina Shamsi olayı "bir devlet başkanının ordunun kendi adalet anlayışını hiçe sayarak vahşice bir cinayete karışan askerine desteği" diye niteledi.