Dünya

ABD Başkanı Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Paris'te görüşecek

Biden'ın Paris'te Zelenski ile bir araya geldiğinde 225 milyon dolarlık bir silah paketi açıklaması bekleniyor

07 Haziran 2024 12:43

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya gelecek. 

ABD, kısa süre önce Kiev'in Amerikan silahları kullanarak Rusya içine saldırmasına izin vermişti. Öte yandan Kiev, kuzeydeki yeni bir Rus saldırısıyla ve doğudaki yoğun saldırılarla uğraşıyor ve Batılı silahlar üzerindeki kısıtlamaların gevşetilmesini istiyor. 

Biden ve Zelenski, aralık ayında Beyaz Saray'da Ukraynalı liderin yeni askerî yardımın onaylanması için Kongre'de lobi yapmaya gittiği sırada görüşmüştü. Ancak Kiev, askerî yardımın hızından memnun değil. 

Yeni yardım paketi açıklanması bekleniyor

İki lidere ev sahipliği yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Perşembe günü Kiev'e kendi desteğini vermesinin ardından Biden'ın Paris'te Zelenski ile bir araya geldiğinde 225 milyon dolarlık bir silah paketi açıklaması bekleniyor.

Macron, Fransa'nın Mirage savaş uçaklarını sağlayacağını ve Ukraynalı askerlerden oluşan bir tugayı eğiteceğini açıkladı, ancak ayrıntılar henüz netleşmedi. 

Ukrayna'nın Rusya sınır bölgelerindeki askeri hedefleri vurmak için Batı tarafından tedarik edilen silahların sınırlı kullanımına izin verme kararının ardından Kiev'in müttefikleri ile Moskova arasındaki gerilim tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Bu değişikliğe rağmen, Kiev'in birlikleri sayıca ve silahça yetersiz kalmaya devam ediyor ve Zelenski daha fazlası için bastırıyor.