Dünya

ABD Başkanı Biden: Netanyahu'nun Gazze konusundaki yaklaşımı bir hata

Biden, "İsraillilere ateşkes çağrısı yapmaları, önümüzdeki altı, sekiz hafta boyunca ülkeye giren tüm gıda ve ilaçlara tam erişim izni vermeleri çağrısında bulunuyorum" dedi

10 Nisan 2024 08:27

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze konusundaki yaklaşımının bir "hata" olduğunu söyledi ve İsrail'i ateşkese çağırdı.

"Yaptığı şeyin bir hata olduğunu düşünüyorum. Yaklaşımına katılmıyorum" diyen Biden, ABD'nin İspanyolca yayın yapan televizyon kanalı Univision'a verdiği demeçte World Central Kitchen'ın (WCK) yedi yardım görevlisinin ölümüne yol açan insansız hava aracı saldırısının "çirkin" olduğunu söyledi. 

Biden, "İsraillilere ateşkes çağrısı yapmaları, önümüzdeki altı, sekiz hafta boyunca ülkeye giren tüm gıda ve ilaçlara tam erişim izni vermeleri çağrısında bulunuyorum" dedi.

"Tıbbi ihtiyaçları ve gıda ihtiyaçlarını karşılamamak için hiçbir mazeret olamaz"

Biden ayrıca, Suudi Arabistan, Ürdün ve Mısır'la konuştuğunu ve bu ülkelerin "bu gıdayı içeri sokmaya hazır olduklarını" söyleyerek Gazze'ye daha fazla yardım girmesine izin vermesi için İsrail üzerindeki baskıyı artırdı ve "Bu insanların tıbbi ihtiyaçları ve gıda ihtiyaçlarını karşılamamak için hiçbir mazeret olamaz. Bu şimdi yapılmalıdır" dedi.

İsrail, Pazartesi günü Gazze'ye giren 419 kamyonun ardından Salı günü 468 yardım kamyonunun Gazze'ye girdiğini ve bu rakamın çatışmaların başlamasından bu yana geçen altı aydaki en yüksek rakam olduğunu açıklamıştı. Ancak Birleşmiş Milletler bu rakamın insani ihtiyaçların karşılanması için gereken asgari seviyenin çok altında olduğunu belirtti.