Dünya

ABD Ankara Büyükelçiliği: Büyükelçi Jeff Flake, Suriye'nin kuzeybatısına gitmedi

Flake ve Temsilciler Meclisi üyelerinden oluşan bir heyet, Beyaz Baretliler'le görüşmüştü

29 Ağustos 2023 14:32

T24 Dış Haberler

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Büyükelçi Jeff Flake'in Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerine gittiği iddialarını yalanladı. 

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü'nden T24'e yapılan açıklamada, "Temsilciler Meclisi üyeleri (Joe) Wilson, (Dean) Phillips, (Victoria) Spartz ile Büyükelçi Flake ve Nik Granger Kuzeybatı Suriye'ye seyahat etmedi" denildi. 

Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde faaliyet gösteren "sivil savunma ekibi" Beyaz Baretliler, 25 Ağustos'ta X platformundan yaptığı paylaşımda, bahsi geçen Temsilciler Meclisi üyeleri, Flake ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kuzey ve Kuzey Doğu Suriye Temsilcisi Nicholas Granger ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini duyurmuştu. T24'le paylaşılan bilgilere göre bu görüşme İstanbul'da gerçekleşti. Paylaşımda, "Heyet, Suriye'deki siyasi ve insani durumu ve Esad rejimi ile Rusya'nın savaşının ortasında ABD'nin Suriyelilere verdiği desteği görüştü" ifadeleri yer almıştı. Bazı medya kanalları, bu delegasyonun da Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye geçtiğini belirtmişti. 

ABD Büyükelçiliği'nin açıklaması doğrultusunda Wilson, Phillips, Spartz, Flake  ve Granger'ın Suriye'ye geçmediği, yalnızca French Hill, Ben Cline ve Scott Fitzgerald'dan oluşan Temsilciler Meclisi heyetinin, pazar günü (27 Ağustos) Suriye'nin kuzeybatısında bulunduğu anlaşıldı.

Hill, Cline ve Fitzgerald'ın yaptığı ziyaretle 6 yıl sonra ABD Kongre üyeleri, iç savaşın yıktığı ülkeye ayak basmış olmuştu. Yaklaşık 1 saat süren ziyarette, ABD Kongresi'nin Suriye iç savaşında muhalefete desteğinin sürdüğü vurgulandı. Cumhuriyetçi temsilciler ayrıca, Biden yönetiminden ve bölgedeki partnerlerinden Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın üzerindeki baskıyı korumalarını istedi. 

Yaklaşık 1 saat süren ziyarette, ABD Kongresi'nin Suriye iç savaşında muhalefete desteğinin sürdüğü vurgulandı. Cumhuriyetçi temsilciler ayrıca, Biden yönetiminden ve bölgedeki partnerlerinden Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın üzerindeki baskıyı korumalarını istedi.