Dünya

AB'nin baş diplomatı, Ukrayna'nın Batı yapımı silahlarla Rus toprağını vurabileceğini söyledi

29 Mayıs 2024 09:16

T24 Dış Haberler

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, başkentlerin Ukrayna'nın kendini savunma ihtiyacını göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi ve Kiev'in Rusya'yı Batılı ülkeler tarafından yapılmış silahlarla vurabileceğini söyledi. 

Salı günü yapılan Avrupa Birliği savunma bakanları toplantısının açılışında konuşan Borrell, "Savaş hukukuna göre bu tamamıyla mümkün ve bir çelişki yok" dedi. 

Borrell, "Karşılık verebilirim ve benimle toprağından savaşanlara karşı savaşabilirim" diye konuştu.

AB'nin baş diplomatı, AB ülkelerinin bakanlarına, "Tırmanma riskiyle Ukrayna'nın kendini savunma ihtiyacını dengelemelisiniz" dedi. 

Kiev, Ukrayna'nın Batı'nın sağladığı uzun menzilli silahlarla Rusya'yı vurmasına izin verilmesi için Batılı müttefiklerine baskı yapıyor. 

Bazı savunma bakanları, Borrell'in çağrısına destek verdi. 

Hollandalı bakan Kajsa Ollongren, Amsterdam'ın bir kısıtlama uygulamadığını ve "diğer ülkelerin de duruşunun bu yönde değişeceğini umduğunu" söyledi.

Ollongren, "Rusya'nın içini vurmak zorunda olmaları oldukça olası" diye konuştu. 

Estonya'nın Savunma Bakanı Hanno Pevkur da Ukrayna'ya silah bağışlayan her ülkenin Kiev'in Rus topraklarını vurmasına yeşil ışık yapacağını umduğunu söyledi. 

Pevkur, "Rusya'nın Ukrayna topraklarının en derin noktalarına saldırırken Ukrayna'nın tek eli arkada savaşmak zorunda kalması normal olamaz" diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, pazartesi günü müttefiklerin Ukrayna'ya verdiği silahlar konusundaki kısıtlamaları "tekrar düşünme" zamanı geldiğini söylemişti.