Dünya

AB Komisyonu başkanlığına aday gösterilen Von der Leyen: Brexit üçüncü defa ertelenebilir

11 Temmuz 2019 08:00

T24 Dış haberler

Avrupa Birliği'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu'nun yeni başkanı olmaya aday gösterilen Ursula Von der Leyen, Britanya’nın ihtiyaç duyması halinde Brexit’in üçüncü kez ertelenebileceğini ancak Londra'nın uzayan ayrılık sürecini çözmek için sorumluluk alması gerektiğini söyledi. 

AFP'nin aktardığına göre Von der Leyen, AB ve Birleşik Krallık aylardır süre gelen ve artık bir krize dönüşen Brexit tarihi hakkında açıklamalarda bulundu. Komisyonun yeni lideri olmak için gerekli oyları toplamaya çalışan Von der Leyen, Britanya'nın kararını değiştirip AB’de kalması halinde bundan memnuniyet duyacağını belirtti.

Von der Leyen, mevcut Britanya Başbakanı Theresa May ile birlikte hazırlanan ancak Avam Kamarası tarafından reddedilen Brexit anlaşması için "iyi bir anlaşmaydı" dedi ve Britanya'ya yeni anlaşma sürecine daha fazla taviz verilmeyeceğinin sinyallerini verdi.

Şu anda Almanya Savunma Bakanı olarak görev yapan Von der Leyen, AB'nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu'ndaki adayların oyunun çoğunu alması durumunda AB Komisyonu'nun ilk kadın başkanı olacak.

Brexit şu ana kadar sürecin başında resmi tarih olarak belirlenen 29 Mart 2019'da ve ardından 12 Nisan'da olmak üzere iki kez ertelendi.

Muhafazakar Parti'nin yeni lideri ve Britanya'nın yeni başbakanı olmasına kesin gözüyle bakılan Boris Johnson, seçilmesi durumunda Brexit'in bir kez daha ertelenmeyeceğine dair söz vermişti. Johnson, belirlenen yeni ayrılık tarihi olan 31 Ekim'e kadar kadar bir anlaşma sağlanmazsa Britanya'nın AB'den anlaşmasız ayrılacağını da defalarca vurguladı. Son turda başbakan olmak için Boris Johnson ile yarışacak olan Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt da seçilmesi durumunda 31 Ekim tarihine uyacağını belirtmişti. 

May 22 Haziran'da başbakanlığı bırakacak.