Dünya

AB Komisyonu Başkanı Juncker: Boris Johnson, Brexit kampanyası sırasında birçok yalan söyledi

05 Kasım 2019 11:38

T24 Dış haberler

Avrupa Birliği  Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın Brexit referandumu öncesi yapılan kampanya sırasında "birçok yalan söylediğini" ifade etti.

Alman Der Spiegel dergisine konuşan Juncker, ilk olarak 2014 yılında dönemin Britanya Başbakanı David Cameron'ın kendisine Brexit için bir referandum yapacaklarını söylediğinde verdiği tepkiyi anlattı.

Juncker, "Ben bu referandumun kötü gidebileceğine erkenden ikna olanlardandım" dedi.

"Başbakan David Cameron bana Brisbane'deki 2014 G20 zirvesinde  bir Brexit referandumu yapmayı çok istediğini söyleyince ona, kaybedeceksiniz dedim" diyen Juncker, iki sene sonra 2016'da yapılan referandumda haklı çıktı. Cameron, AB'de kalmak için kampanya yapmıştı ancak halk 'ayrılık' kararı aldı. Cameron bu kararın ardından istifa kararı almıştı.

Dönemin Britanyalı AB Komisyonu Başkanı Jonathan Hill ile de referandum üzerine iddiaya girdiğini ifade eden Juncker, halk Brexit dediği için bir pound kazandığını söyledi. Komisyon lideri, "O bir poundı hâlâ saklıyorum" dedi.

Juncker, "Cameron 'AB'de kalma kampanyasında' bana ihtiyaç olmadığını söyledi. Komisyon Britanya'da sevilen bir kurum değil. O yüzden dahil olmama kararı verdim. Bugün dönüp baktığımızda çok büyük bir hata olduğunu düşünüyorum. Birçok kişi tarafından birçok yalan söylendi. Bunlar arasında Başbakan Boris Johnson da var. Onlara karşı çıkacak bir sese ihtiyaç vardı" dedi.