Gündem

AB ile vize sorunu | Öncelikli gruplar belirlendi, gelecek yıl sürecin hızlanması bekleniyor

18 Aralık 2023 17:59

Türk vatandaşlarının uzun süredir yaşadığı Schengen vizesi sorununun çözümü için Avrupa Birliği ile görüşmeler sürüyor. Diplomatik kaynaklar, bazı öncelikli grupların belirlendiğini ve gelecek yıl sürecin hızlanmasını beklediklerini aktardı.

NTV'den Özden Erkuş'un haberine göre Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkeleriyle yaşadığı vize sorununun çözümü için Ankara adımlarına hız verdi.

Diplomatik kaynaklar, öncelikli grupların vize süreçlerinin hızlandırılması için hem AB kurumları ile hem de AB ülkeleriyle ikili ve çoklu düzeyde görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

2024 yılı için Türkiye'nin beklentisi yüksek

Öğrenciler, akademisyenler, iş insanları, sanatçılar ve gazetecilerin öncelikli gruplar olarak belirlendiğine dikkat çeken kaynaklar, 2024'te vize başvurularının daha hızlı sonuçlandırılması konusunda Türkiye'nin beklentisinin yüksek olduğunu belirtti.

Kaynaklar bazı ülkelerin 4 haftayı bulan vize süreci 2 haftaya kadar indirdiğine de vurgu yaptı.

Raporun AB zirvesinde ele alınmamasına tepki

Diplomatik kaynaklar, Türkiye-AB ilişkilerine dair Avrupa Birliği Komisyonu ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından hazırlanan raporun, geçen hafta düzenlenen AB zirvesinde ele alınmamasına da tepki gösterdi.

Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılmasına dönük somut önerilerin yer aldığı raporun bir sonraki zirveye bırakılmasının doğru olmadığını belirten diplomatik kaynaklar, "Borrell raporundaki önerilerin bir an evvel hayata geçirilmesinin Türkiye-AB ilişkilerinde önemli bir ilk adım olacağını belirtti. "Tüm AB kurumlarının bu yönde hızla harekete geçmesini bekliyoruz" ifadesi kullanıldı.

"Konseyin komisyona yetki vermesini bekliyoruz"

AB yetkililerine Türkiye'nin beklentilerinin dile getirildiğini vurgulayan kaynaklar, "Teknik görüşmelerin ön şartsız olarak başlamasını, bunun için konseyin komisyona yetki vermesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Fidan'dan Varhlyi'ye vize kolaylığı için "somut adımlar" mesajı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ile bugün yaptığı telefon görüşmesinde, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, yatırım alanında iş birliğinin artırılması ve vize kolaylığı sağlanması gibi konularda AB'nin en kısa zamanda somut adımlar atmasının beklendiğini hatırlatmıştı.

TIKLAYIN - Dışişleri Bakanı Fidan, AB Komisyonu Üyesi Varhelyi ile görüştü; gündemde AB'nin Türkiye raporu vardı

Ne olmuştu?

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Oliver Varhelyi, Brüksel'deki komisyon binasında AB-Türkiye ilişkilerine dair Komisyon raporunu sunmuştu. unumda ikilinin vize kolaylığı ve Gümrük Birliği'nin modernizasyonu önerisi öne çıkmıştı. 

Komisyon raporunda üye devletlere belli Türk vatandaşlarının vize başvurularını kolaylaştırmak için atılabilecek adımları araştırma önerilmiş; bu grupta iş adamları, öğrenciler, aile fertleri Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşları bulunması öngörülmüştü. 

TIKLAYIN - AB raporundan şartlı Gümrük Birliği modernizasyonu ve vize kolaylığı önerisi çıktı