Dünya

AB dışişleri bakanları kararı geri çevirdi; Filistin'e yardımlar durmayacak

11 Ekim 2023 14:24

T24 Dış Haberler

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Umman’da yapılan acil durum toplantısında, Avrupa Konseyi’nin Filistin’e yapılan yardım ödemelerini askıya alma kararını tersine çevirdi. Umman Maskat’ta geçtiğimiz salı yapılan toplantının ardından Filistin’e yapılan yardımların süreceği belirtilerek, yardımların sürmesinin önemi vurgulandı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, salı yaptığı açıklamada AB üyesi ülkelerin "büyük çoğunluğunun" Filistin'e yardımların devam etmesinden yana olduğunu belirtti. 

Borrell, yapılan yardımların bir bölümünün Hamas'a gitmediğinden emin olmak için AB'nin bağışları inceleyebileceğini ifade etti.

AB üyeleri Danimarka ve İsveç de daha önce Filistin'e AB'den bağımsız biçimde yaptıkları ulusal insani yardımların süreceğini, kalkınma yardımlarının ise askıya alınacağını duyurmuştu.

Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Oliver Varhelyi’nin hafta başında AB'nin Filistin'e yaptığı tüm yardımları askıya alacağını söylemesi, bu konuda tartışmalara yol açtı. Ancak bu yönde bir karar alma yetkisi olmayan ve yeterli siyasi desteği bulunmamasına rağmen bu açıklamayı yapan Macar diplomatın sözlerinin aksine, AB’den “yardımların sürmesi” kararı çıktı.