Dünya

AB, depremin etkilediği Suriye'ye yaptırım muafiyetini 6 ay uzattı

14 Temmuz 2023 18:07

AB Konseyi, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Suriye'ye uygulanan yaptırımlardaki muafiyetlerin 6 ay uzattı.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, 6 Şubat tarihinde yaşanan ve Suriye'de de yıkımlara neden olan depremleri gözeterek, Suriye'ye uyguladığı yaptırımlardaki muafiyetleri uzattı. Konsey, insani yardımların hızlıca ulaştırılması için muafiyetlerin 6 ay uzatıldığını bildirdi.

AB Konseyi'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, 23 Şubat 2023 tarihinde yaptırımların bir kısmı için 6 aylığına başlatılan muafiyetlerin 24 Şubat 2024 tarihine kadar uzatıldığı belirtildi.

Söz konusu muafiyetlerin, yaptırım listesindeki bazı kişi ve kuruluşlara uygulanan "varlıkların dondurulması ve ekonomik kaynak ile fon sağlanmasına yönelik yasakları" içerdiği kaydedildi.

İç savaşın çıktığı 2011'den bu yana Suriye yönetimi ve onu destekleyenlere yaptırım uygulayan AB yönetimi, yaptırımların gıda, ilaç veya tıbbi malzeme ihracatını kapsamadığını belirtiyordu. 

Suriye'den de Cilvegözü Sınır Kapısı kararı

Önceki gün açıklama yapan Suriye yönetimi de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bir mektup göndererek, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan insani yardım taşınmasına 6 aylığına izin vereceklerini duyurdu.

Mektupta, tüm Suriyelilerin yaşam koşulları ve ülkedeki insani durumu iyileştirmeyi ve istikrar sağlamayı amaçladığı belirtildi.