Dünya

AB'den vize serbestisi olan ülkelere 'izin belgesi' kararı

ABD ve vize serbestisi olan birçok ülke şu anda Schengen bölgesine 90 gün süreyle vizesiz giriyor

10 Mart 2019 10:50

ABD vatandaşları 2021 yılından itibaren Avrupa ülkelerine seyahat etmek için fazladan bir adım atacak. Avrupa Birliği’nin aldığı karara göre, ABD ve vize serbestisi olan ülkelerin vatandaşları, Avrupa ülkelerine seyahat etmek için internet üzerinden bir belge doldurup 7 Dolarlık bir ödeme yapmak zorunda olacak.

CNN'de yer alan habere göre Avrupa Birliği’nin geçen yıl açıkladığı Avrupa Seyahat Bilgilendirme ve İzin Sistemi (ETIAS) kapsamında, ABD gibi vize serbestisi olan ülke vatandaşları güvenlik ve göç risklerine karşı seyahat öncesi bir belge doldurmaya başlayacak.

Schengen bölgesi 26 ülkeden oluşuyor, bu ülkelerin kendi içlerinde sınırı yok ve özgür seyahat hakları var. Şu anda ABD vatandaşları Schengen ülkelerine 90 günlüğüne vizesiz seyahat ediyor. ETIAS’la bu değişecek.

ABD ve diğer vizesiz seyahat eden ülkelerin vatandaşları Schengen ülkelerine gitmeden önce ETIAS izin formunu dolduracak. 7 Dolarlık ödemeyi de yaptıktan sonra izinleri 3 yıl süreyle geçerli olacak.

Sistemin vize olduğu kanısı oluşmaya başlarken, ETIAS tarafından yapılan açıklamada, bunun sadece bir izin belgesi olduğu vize olmadığı söylendi.

Avrupa Parlamentosu ETIAS kararını Temmuz 2018’de aldı. Avrupa Göç ve Vatandaşlık Komisyonu’ndan Dimitris Avramopoulos karar üzerine yaptığı açıklamada, “ETIAS’la birlikte, vizesiz seyahat edenler hakkında yaşadığımız bilgi eksikliği sonlacak, bundan sonra güvenlik ve göç riskleri seyahat öncesi tespit edeceğiz” dedi.