Ekonomi

88. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın partner ülkesi Çin olacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen fuar, 6-15 Eylül 2019 tarihlerinde gerçekleşecek.

22 Mayıs 2019 11:38

Türkiye’nin ilk ve tek genel ticaret fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı, 6-15 Eylül 2019 tarihlerinde gerçekleşecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenecek olan 88. İzmir Enternasyonal Fuarının partner ülkesiTürkiyenin 23 milyar dolarlık ticaret hacminin bulunduğu Çin Halk Cumhuriyeti olacak.

İzmir Enternasyonal Fuarı'nda “Partner Ülke” uygulamasına 2011 yılında geçildikten sonra Rusya Federasyonu, Malezya, Türkmenistan gibi çeşitli ülkeler bu kapsamda fuarda yer aldı. Fuarın geçen yılki partner ülkesi Sırbistan'dı. Bu yıl fuarda partner ülke olarak ağırlanan ülke, Türkiye’yle önemli ilişkileri bulunan Çin Halk Cumhuriyeti olacak. Çin Halk Cumhuriyeti, fuara alım heyetleri getirecek ve katılımcılarla iş görüşmeleri gerçekleştirecek. Çin’in, ikili görüşmelerin yanı sıra geliştirdiği teknolojik ürünleri ve ülkesine has değerlerini sergilemesi bekleniyor.

Çin, Türkiye'nin Doğu Asya'da en büyük ticaret ortağı

Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında 2018 yılında 23 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçekleştiTÜİK verilerine göre 2018 yılında Türkiye, Çin Halk Cumhuriyetine 3 milyar dolara yakın ihracat yaptı. Çinden Türkiyeye ise 20,71 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Türkiyeden Çin Halk Cumhuriyetine mermer, bakır, krom gibi madenler ihraç edilirken; Çinden otomatik bilgi işlem makineleri ile üniteleri, telefonlar gibi teknolojik ürünler ithal ediliyorTürkiyede enerji, altyapı, lojistik, finans, madencilik, telekomünikasyon ve hayvancılık alanlarında 2 milyar dolar civarında yatırımı bulunan Çin Halk Cumhuriyeti, Türkiye'nin ticari ortakları arasında dünyada üçüncü ve Doğu Asyada birinci sırada yer alıyor.

Fuar ile birlikte turist sayısının artması bekleniyor

2018 yılı Çinde "Türkiye Turizm Yılı "olarak kabul edildikten sonra, 2018'de Çinden Türkiyeye gelen turist sayısı yüzde 60 artışla 390 bine ulaştı. Geçtiğimiz yıl toplam olarak 1 milyon 782 kişi tarafından ziyaret edilen 88. İzmir Enternasyonal Fuarı ile birlikte Çin'den gelen turist sayısı oranının artması bekleniyor.