Gündem

8 ilde İsrail adına casusluk yaptığı iddia edilen 34 kişi gözaltına alındı

İsrail'in iç güvenlik servisi Shin Bet'in başındaki Ronen Bar, yıllar sürse bile yurtdışındaki Hamas üyelerini "ortadan kaldıracaklarını" söylemiş ve Türkiye'nin de adı geçmişti

02 Ocak 2024 11:44

T24 Haber Merkezi

İstanbul merkezli 8 ilde düzenlenen operasyonda İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad adına "uluslararası casusluk" faaliyeti yaptığı öne sürülen 34 kişi gözaltına alındı. İsrail iç istihbarat servisi, Türkiye'nin de adını geçirerek bazı ülkelerdeki üst düzey Hamas üyelerini ortadan kaldıracağını açıklamıştı. 

Söz konusu faaliyetlerin "uluslararası casusluk" faaliyetleri kapsamında olabileceği değerlendirilmesi üzerine 46 şüphelinin gözaltına alınması için operasyon başlatıldı. Emniyet güçlerinin İstanbul'da 15 ilçe ile Ankara, Kocaeli, Hatay, Mersin, İzmir, Van ve Diyarbakır'da belirlenen 57 adrese düzenlediği eş zamanlı operasyonda 34 şüpheli gözaltına alındı. 

Operasyon kapsamında 12 kişiyi arama çalışmaları ise devam ediyor.

"Keşif, takip, darp ve adam kaçırma"

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nca yürütülen soruşturma kapsamında uluslararası casusluk faaliyetlerine yönelik çalışma başlatıldı. Soruşturmada, İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad'ın Türkiye'de insani mülahazalarla ikamet eden "Filistinli ve İsrail'in yaptıklarına karşı olan İsrailli aktivistlere kişilere yönelik keşif, takip, darp ve adam kaçırma gibi işler yapmayı amaçladığı bilgilerinin tespit edildiği" iddia edildi. 

Mossad'ın gözaltına alınan şüphelilerle sosyal medya üzerinden iletişime geçtiği iddia edildi. 

"Sosyal medyadan iletişime geçiyorlar" iddiası

Operasyon kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin "taktik bazı işlerde kullanılan kısa süreli işler yapan elemanlar" olduğu bilgisi verildi. İsrail istihbaratı tarafından sosyal medya sitelerinde veya sohbet gruplarında detay verilmeden iş ilanları paylaşıldığı ve bu kişilerle bu yolla iletişime geçildiği iddia edildi. Daha sonra bu ilanlara yanıt veren kişilere "işler verilerek nihai göreve hazırlanmalarının" sağlandığı aktarıldı. 

Öte yandan İsrail istihbarat servisi Mossad bağlantılı kişilere yönelik operasyonların önümüzdeki günlerde devam edeceği de aktarıldı. 

İçişleri Bakanı Yerlikaya sosyal medyadan paylaştı 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, paylaştığı X mesajında operasyonun Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı ve İstihbarat Şube Müdürlüğü'nce düzenlendiğini duyurarak 143 bin 830 euro, 23 bin 680 dolar, muhtelif miktarda farklı ülkelere ait nakit para, 1 adet adet ruhsatsız tabanca ve çok sayıda fişek ve dijital materyale el konulduğunu iddia etti. 

Yerlikaya, operasyon görüntülerini paylaştı. 

Üst düzey Hamas liderlerine suikast iddiaları: Türkiye'nin de ismi geçiyor

İsrail'in iç güvenlik servisi Shin Bet'in başındaki Ronen Bar, yıllar sürse bile yurtdışındaki Hamas üyelerini "ortadan kaldıracaklarını" söylemiş ve Türkiye'nin de adı geçmişti. 

TIKLAYIN | İsrail: Türkiye'deki Hamas üyelerini de ortadan kaldıracağız

İsrail kamu yayıncısı Kan,  Bar'ın Lübnan, Türkiye ve Katar'daki Hamas üyelerinin peşine düşeceklerini söylediği bir ses kaydı yayımlamıştı. Kayıtta Bar, "Kabine bize bir hedef belirledi; sokak ağzıyla Hamas'ı ortadan kaldırmak. Bu bizim Münih'imiz. Bunu Gazze'de, Batı Şeria'da, Lübnan'da, Türkiye'de, Katar'da; her yerde yapacağız" ifadelerini kullanmıştı. 

Erdoğan, "Bedelini çok ağır öderler" demişti

Daha önce Wall Street Journal gazetesinde de yer verilen bu iddiaya yönelik yorumu sorulan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bunun bedelini, bunun faturasını çok ama çok ağır öderler" demişti. 

6 Aralık'ta Katar dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Böyle bir planının gündeme getirilmesindeki amaç sizce ne olabilir?" sorusuna şöyle yanıt vermişti: 

"Her şeyden önce bu haberi yapanlar demek ki Türkiye'yi tanımıyorlar. Türkleri tanımıyorlar. Bizi tanımıyorlar. Böyle bir yanlışa tevessül etmeleri halinde şunu bilmeleri gerekir ki bunun bedelini, bunun faturasını çok ama çok ağır öderler. Şu anda Gazze'yi havadan, denizden, karadan kuşatmak suretiyle bu adımları atanlar, bir hafta içinde netice alacaklarını zannediyorlardı. Ne oldu, alabildiler mi? Almadılar. Türkiye'ye, Türklere karşı böyle bir adımı atmaya eğer cüret ederlerse bunun bedelini, bir daha bellerini doğrultamayacak surette, ödemeye mahkum olurlar. Böyle bir işe kalkışanlar bunun sonuçlarının son derece ciddi olabileceğini unutmamalıdır. Türkiye’nin hem istihbarat hem güvenlik alanında aldığı mesafeyi dünyada bilmeyen yoktur. Ayrıca biz dün kurulmuş bir devlet değiliz. Bunu da kimsenin aklından çıkartmaması gerekir"