Gündem

"8 ayda şehir hastanelerine ödenen parayla 17 devlet hastanesi yapılabilirdi"

13 Ekim 2020 08:23

CHP Balıkesir Milletvekili Dr. Fikret Şahin, devlet bütçesinden şehir hastanelerine 8 ayda ödenen 5 milyar 133 milyon lira ile bugün her biri 500'er yataklı 17 tane devlet hastanesi yapılabileceğini ifade etti.

Sözcü'den Erdoğan Süzerin haberine göre resmi veriler üzerinden teknik çalışma yapan CHP Balıkesir Milletvekili Dr. Fikret Şahin, Cumhurbaşkanlığı 2020 Yatırım Programı'nda genel bütçeden yapılacak 10 yeni şehir hastanesi için 10 milyar 95 milyon lira bütçe ayrıldığına dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu:

"Sözleşmeler 25 yıl sürecek"

“Sağlık Bakanlığı henüz yıl bitmeden, sadece ilk 8 ayda şirketlere 5 milyar 133 milyon lira kira ve hizmet bedeli ödemesi yapmış. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı'nda genel bütçeden yapılacak 10 yeni şehir hastanesi için 10 milyar 95 milyon lira bütçe ayrılırken, hizmetteki 10 şehir hastanesinin sadece kira ve hizmet bedelleri için 5 milyar liradan fazla ödeme yapılması rant düzeninin en açık göstergesidir.

Şehir hastaneleri için kira ve hizmet ödemelerinin sözleşmeler kapsamında en 25 yıl süreceği düşünüldüğünde kamu üzerindeki yük milyarlarca lirayı bulacaktır. Buradan da net bir şekilde anlıyoruz ki; ocak-ağustos aylarında şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedelleri için ödenen miktarla tam teşekküllü 1050 yataklı en az 5 şehir hastanesi ya da 500 yataklı en az 17 devlet hastanesi yapabilir.”

"Kara delik büyüyecek"

2020'nin yatırım programında Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeli dışında yapılan devlet hastanelerinin yatak başına maliyetlerinin 600 bin lira olarak belirtildiğini ifade eden CHP'li Fikret Şahin, Sağlık Bakanlığı'nın yapacağı toplam 10 bin 300 yataklı 10 şehir hastanesinin yatak başı maliyetinin 980 bin 125 lira olacağını belirtti.

Şahin, “Artış şirketlere yaptırılmasa da genel bütçeden yapılacak şehir hastanelerinin yatak başına maliyetleri, bir devlet hastanesinin yatak başı maliyetinden en az 1.6 kat daha fazla. Ödemeler 25 yıl süreceği için devletin yeni kara deliği büyüyecek, kamu kaynakları şirketlerin kasasına akacak, halk yoksullaşacak” dedi.