Gündem

6 Şubat depremlerinde adaletin ilk adımı: 34 can kaybına 18 yıl hapis!

Avukatları, mütalaayı reddetti ve sanığın mağdur olduğunu söyledi

22 Şubat 2024 15:46

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan yapıların sorumlularına yönelik davalarda ilk hüküm Şanlıurfa'da verildi. Şanlıurfa'da, deprem nedeniyle çöken ve 34 kişinin yaşamını yitirdiği, 10 kişinin ise yaralandığı bir apartmanın müteahhidi, 18 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Bu karar, depremde zarar gören yapılarla ilgili yürütülen soruşturmalar kapsamında alınan ilk yargı kararı oldu.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan binaların sorumluları hakkında açılan davalarda ilk karar Şanlıurfa'da verildi. Kentte 34 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin de yaralandığı apartmanın müteahhidi Müslüm Demirer'e 18 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. 

Bilirkişi raporları okundu

Yargı sürecinde yaşanan heyet değişikliğinin ardından, yıkılan apartmanın enkazı üzerinde gerçekleştirilen bilirkişi incelemesine ait raporlar ve tutanaklar mahkemede okundu.

Üst sınırdan ceza talebi

Mağdur yakınlarını temsil eden avukatlar, sanık için mümkün olan en yüksek cezanın verilmesini talep ettiler. Sanık avukatları ise, sunulan mütalaayı reddederek, müvekkillerinin aynı enkaz altında kendi oğullarını kaybettiklerini ve bu yüzden büyük bir mağduriyet yaşadıklarını ifade ettiler.

Savcı mütalaası

Savcılık tarafından yapılan değerlendirmede ise, sanığın bina inşaatında gerekli standartlara ve yükümlülüklere uymadığı tespit edilerek, kusurlu olduğu belirtildi. Bu durum, davada önemli bir dönüm noktası olarak kabul edildi ve savcılığın mütalaası, sanığın sorumluluğuna dair net bir görüş ortaya koydu.

"Oğlunu kaybetmesi ceza indirimi getirdi"

Mahkeme, oy birliğiyle aldığı kararda sanığı, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçu kapsamında 21 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı. Ancak, sanığın söz konusu binanın enkazında kendi oğlunu kaybetmiş olması, mahkemenin ceza miktarında indirim yapmasına neden oldu. Ceza,1/6 oranında indirilerek 18 yıl 1 ay 15 güne çekildi.

Sorumlularla ilgili ilk yargı kararı

Kararda apartmanın yapımından sorumlu 4 kişiden 3'ünün depremden önceki yıllarda hayatını kaybettiği de hatırlatıldı.Bu, 6 Şubat depremlerinden sonra yıkılan binaların sorumluları hakkında verilen ilk yargı kararı olma özelliği taşıyor.