Gündem

"50 bin arkeolog varsa 7-8 milyon defineci var!"

"Define" dergisi arkeologlarla definecileri karşı karşıya getirdi

03 Mart 2019 10:30

Türkiye'de definecilikle ilgili ilk dergi olan "Define", definecilik ile ilgili tartışmaları yeniden alevlendirdi. Dergi arazi arama yöntemlerinden, eski Ermeni evlerine ve hatta eski tip duvarların nasıl yıkılacağına kadar birçok konuyu içeriyor. Derginin genel yayın yönetmeni Hasan Çakır Türkiye'de milyonlarca defineci olduğunu ve dergilerinin bir tarih, gezi ve hobi dergisi olduğunu iddia ediyor.

Hürriyet gazetesinden Serkan Ocak'ın haberinde, Çakır derginin kuruluş hikayesini şöyle anlatıyor:

“Arkeologlar bize karşı çıkıyor ama dergimizi okumuş değiller. Biz dergide ‘Kaçak kazı yapmayın’ diyoruz. Ayrıca definecilik yaparken ölenler var, insanları bilinçlendirmek istiyoruz. Bu, aslında bir tarih, gezi ve hobi dergisi. Definenin yanı sıra ülkedeki sit alanları, gezip görülebilecek yerler, tarih bilgileri mevcut. Sadece define adı altında da yargılamak yanlış. 50 bin arkeolog varsa 7-8 milyon da defineci var. Bu rakamı sosyal medya kullanımlarından, yorumlardan filan tahmin ediyoruz.”

Özellikle Arkeologların tepkisini çeken dergi ile ilgili İstanbul Üniversitesi Arkeoloji bölümünden Prof. Dr. Necmi Karul şunları söylüyor:

“Derneğe, dergiye müsaade edilmesi hatta definecilik için yapılmış bir yönetmeliğin olması kurumsallığın göstergesidir ve ne yazık ki kurumsal hale gelmiş definecilik bugün ülkemizin bir ayıbı haline geldi. Defineciliğin ortak geçmişimize karşı işlenmiş bir suç olduğunu söylemek sadece arkeologlara düşmemeli, ama anlaşılan o ki, verdikleri zararın boyutunu başkaları ölçemiyor. Defineciliği bir çekmeceden istediğini almak gibi düşünmeyin; bulmak için kepçeyle, dinamitle önüne çıkan her şeyi tahrip etmektir. Tahrip ettikleri yerlerin aslında arkeolojik çalışma yapıldığında güzel, önemli diye tanımladığımız, övünç duyduğumuz ya da turizm getirisi sağlayan yerler olduğunu unutmamalıyız.”