Gündem

44 kişiye mezar olan Saitbey Sitesi’nin bilirkişi raporundaki imar suçu!

“Bu beton kalitesiyle, bu beton dökme yöntemiyle çalışmak intihar”

görsel temsilidir

10 Eylül 2023 08:09

6 Şubat depremlerinde Kahramanmaraş’ta yıkılan ve 44 kişinin yaşamını yitirdiği Saitbey Sitesi’ne ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı. Rapordaki tespitlerin yanı sıra eksiklikler de tepki çekti.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, raporu inceleyen inşaat mühendisi Gökhan Köker, asma katın bina düzensizliği yarattığına dikkat çekerken, “Kat düzensizliğinin olduğu yerde perde kolonsuz, bu beton kalitesiyle, bu beton dökme yöntemiyle çalışmak intihar. Bir binanın yıkılması için 6-7 hatanın sıralı bir halde yapılması gerekir ve maalesef burada bu hatalar yapılmış görünüyor” dedi.

Raporda, temel, bodrum ve 2. kata kadar olan kısmın aynı anda denetlendiğinin belirtildiğine ve bunun imkânsız olduğuna dikkat çeken Köker, “Yalnızca bu durum bile başlı başına cezai yaptırım için yeterli. Yapı denetim süreci adeta devre dışı bırakılmış” ifadelerini kullandı.

Binanın alt katında bulunan dükkânda, depremden önce, perde duvar olmadığı için göçük oluşmuş, bunun için de bir uyarı asılmıştı. Konuya ilişkin deprem öncesi yapılan şikâyetler ise sonuçsuz kalmıştı.