Dünya

36 yıllık KKTC 35. hükümetine hazırlanıyor

Başbakan Tufan Erhürman bugün istifasını Cumhurbaşkanı Akıncı'ya sundu

09 Mayıs 2019 12:57

T24

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde siyasi bir kriz yaşanıyor. Başbakan Tufan Erhürman liderliğindeki dörtlü koalisyon, peş peşe gelen istifaların ardından dağıldı. T24 yazarı Zeynel Lüle, ülkedeki siyasi “istikrarsızlığa” dikkat çekerek KKTC’nin 36 yılda 34 defa hükümet değiştirdiğini hatırlattı.

KKTC’de son genel seçim 7 Ocak 2018’de yapıldı. Seçimlerde birinci parti çıkan Ulusal Birlik Partisi (UBP) 50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi’nde çoğunluk için gerekli olan 26 vekil sayısına ulaşamadı ve meclise sadece 21 vekil sokabildi. UBP’nin mecliste birinci parti olmasına rağmen Cumhuriyetçi Türk Partisi, Halkın Partisi, Toplumcu Demokrasi Parti ve Demokrat Parti başarılı görüşmelerin ardından bir dörtlü koalisyon hükümeti kurdu. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, koalisyon kararının ardından hükümeti kurma yetkisini CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’a verdi. 16 Şubat 2018’de kurulan koalisyon hükümeti 460 gün dayanabildi.

DP’nin Genel Başkanı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın devlete ait olan bir araziyi 10 yıllığına kiralamasına HP’li vekiller dün sert bir şekilde karşı çıktı. Bu sert tepkilerin ardından aynı zamanda KKTC’nin ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın oğlu olan Serdar Denktaş, Maliye Bakanlığı görevinden istifa etti.

Tartışmaların ardından gelen istifa kararı hükümette zincirleme bir reaksiyona yol açtı. HP, parti meclisinde ciddi bir oy farkıyla koalisyondan çekilme kararı aldı. Peş peşe alınan kararlar ardından zayıflayan koalisyon, çoğunluğu kaybetti. Başbakan Erhürman, Cumhurbaşkanı ile görüştüğünü ve kendisinin de istifa kararı verdiğini belirtti. Erhürman istifa mektubunu bugün Cumhurbaşkanına sundu. Cumhurbaşkanı Akıncı yeni hükümet için görevlendirmelerin haftaya yapılacağını açıkladı.

T24 yazarı Zeynel Lüle, KKTC’deki durumun adada siyasetin ne kadar istikrarsız olduğunu gösterdiğini ifade etti. KKTC’de 36 yılda 34 defa hükümet değiştiğinde dikkati çeken Lüle, “Neredeyse her yıla bir hükümet düşen bu rakam, ülkede yapılan siyasetin ne kadar ‘istikrarsız’ olduğunu göstermesi açısından çok anlamlı. Ülke en geç 15 gün içinde 35’inci hükümet ile tanışmış olacak” dedi.

Kıbrıs’ta siyasi karmaşanın geleceği hakkında da konuşan Lüle, şunları söyledi:

“KKTC’de 35’inci hükümeti kurmak için ‘sayısal imkân’ mevcut. Dolayısıyla erken seçim beklenmiyor. Ana muhalefet partisi Ulusal Birlik Partisi (UBP), 50 sandalyeli meclisin 21 sandalyesine sahip. Bu partinin, Kudret Özersay’ın başkanlığını yaptığı Halkın Partisi (HP) ile koalisyon yaparak yeni hükümeti oluşturması bekleniyor. HP’nin mecliste 9 üyesi var. İstifa eden hükümetin dört parti ortaklığına rağmen mecliste 27 sandalyesi vardı ve kırılgan bir çoğunluğa sahipti. Yeni kurulması planlanan hükümet ise iki partiden oluşmasına rağmen 30 sandalyeye sahip olacak. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın hükümeti kurma görevini, UBP Başkanı Ersin Tatar’a vermesi bekleniyor.”

HP lideri Özersay, partisinin ilerleyen günlerde toplanacağını ifade ederek  “Muhalefette mi kalacağız hükümet görüşmesi mi yapacağız, buna parti meclisi karar verecek” ifadelerini kullanmıştı.