Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamla ilgili 5’i tutuklu 51 sanığın yargılandığı davanın temyiz başvurusunu inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi; 5 tutuklu sanığa verilen 15 yıl ile 22 yıl 6 ay arasında hapis cezalarını, tutuksuz yargılanan 9 sanığın adli kontrol şartını ve aralarında asıl patron Alp Gürkan’ın da olduğu 37 sanığın beraat kararlarını yerinde buldu ve yerel mahkemenin kararını onadı. Diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmeden Daire, ‘taksir’den 15 yıl hapis cezasına çarptırılan Can Gürkan’ın ise yurt dışı yasağı konularak tahliyesine karar verdi.
Öte yandan Can Gürkan’ın ruhsat sahibi ve rödovansçı olarak maden ocağı işletme icrasından yasaklanmasına dair yerel mahkeme kararını kaldırdı. Buna göre Can Gürkan yeniden maden işletebilecek.
Mahkemenin bu kararına, başta katliamda sevdiklerini yitiren ve yıllardır adalet mücadelesi veren işçi yakınları ve avukatları olmak üzere, kamuoyundan tepki yağdı.
"Basit bir kaza! Bu üç kelimeyi art arda getirirken canımız yanıyor"
Sosyal Haklar Derneği (SHD) ile katliamda can veren madencilerin aileleri, dün Soma Madenciler Anıtı önünde eylem yaparak kararı protesto etti. Aileler adına konuşan SHD temsilcisi Kamil Kartal, Can Gürkan’ın ‘taksirle ölüme neden olmak’ suçundan cezalandırıldığına dikkat çekerek, “301 canın hayatlarından ve sevdiklerinden koparılmasına neden olan ‘basit bir kaza’ için toplandık. Basit bir kaza! Bu üç kelimeyi art arda getirirken canımız yanıyor. Ülkedeki tüm vicdanlı yurttaşların canı yanıyor. 301 işçi hâlâ yanıyor. İktidara tutsak bir yargı, her gün ikişer, üçer, onar can alan bu vahşi ekonomik düzenle kol kola gittiği sürece bu yangın sönmez” dedi.
"Bu adil bir karar değildir, bu adalet değildir"
Soma 301 Madenciler Derneği üyesi aileler de Gürkan’ın tahliye kararını protesto etti. Dernek Başkanı İsmail Çolak, tahliye kararının yakınlarını kaybeden bütün madenci ailelerini derinden yaraladığını belirterek, “Bu adil bir karar değildir, bu adalet değildir. Bu kararı tanımıyoruz. Davayı bir üst mahkemeye taşıyacağız. Verdiğiniz bu kararı tarih unutmayacak” diye konuştu.
"Hukuki değil, düzenin tercihi"
Gürkan’ın tahliyesine sendikalar, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve milletvekillerinden de tepki geldi. ÖDP’den yapılan açıklamada, “Can Gürkan’ın tahliyesi hukuki bir karar değil, düzenin sermaye ile emek arasındaki tercihinin bir ifadesidir” dendi.
Açıklamada “İş cinayetleri, AKP iktidarında derinleşen sömürü politikalarının bir sonucudur. Sermayenin daha çok kârı için güvencesiz ve taşeron çalışmanın yaygınlaştırılması sonucunda… Dün Soma’da, Ermenek’te… Bugün her gün onlarca işçinin ölmeye devam ettiği bir kölelik düzeni yaratmıştır. Can Gürkan’ın tahliye edilmesi bu düzenin hukuksal düzeyde savunulması, iktidar politikalarının bir devamı anlamına gelmektedir. Emeğin hakkı, geleceği için işçinin canı, kanı üzerine yükselen bu sömürü düzenini değiştirmekten başka çare yok” ifadeleri kullanıldı.
Öte yandan dün (19 Nisan 2019) CHP'li Özgür Özel de Soma katliamı davasındaki tahliye kararına tepki göstermiş, "Bu tahliye kararıyla hepimizin içini yakmış, 301 şehidimizin de kemiklerini sızlatmışlardır" demişti.
TIKLAYIN - CHP'den Soma maden faciası sanığının tahliyesine tepki: 301 şehidimizin kemikleri sızladı