Dünya

300 yıldır kayıp olan, 20 milyar dolarlık hazine aranıyor

28 Mayıs 2024 12:46

T24 Dış Haberler

Britanya Kraliyet Donanması'nın 300 yıl önce bir kalyonu batırdığında kaybedildiği iddia edilen milyarlarca dolarlık hazine, yıllar sonra yürütülen keşif çalışmaları ile kurtarılmaya çalışılıyor. 

Kolombiya hükümeti 2015 yılında enkazının yerini tespit etmeyi başardı, ancak hazinenin Karayip Denizi'nin yarım kilometreden daha fazla derinliğinde ve en tecrübeli dalgıçlar için bile ulaşılması zor bir alanda olduğu tahmin ediliyor.

Enkazda bulunması muhtemel 20 milyar dolarlık hazinenin kime ait olacağı konusunda yıllarca süren yasal çekişmelerin ardından hükümet, enkazın hangi parçalarının kurtarılabilir olduğunu görmek için çevreyi araştırmaya başladı. 

Hükümet, 1708 yılında Kolombiya'nın Cartagena kentine giderken pusuya düşürülerek batırılan 62 toplu, üç direkli kalyonun arkeolojik keşfi için bu yıl yaklaşık 4 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı.

Gemi batırıldığında, mürettebattan yaklaşık 600 kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. 

Kolombiya Antropoloji ve Tarih Enstitüsü'ne göre, görevin ilk aşamasında sualtı robotları ve uzaktan algılayıcılar kullanılarak deniz dibinde gerçekte ne olduğuna dair bir resim oluşturulacak. 

Geminin bulunması tartışmalara yol açmış, İspanya daha önce enkaz üzerinde hak iddia etmiş ve ABD'li kurtarma şirketi Sea Search Armada da gemiyi keşfedenlerin kendileri olduğunu iddia etmişti.

"Gemi enkazlarının kutsal kasesi"olarak bilinen bu geminin, İspanyol kontrolündeki kolonilerden 11 milyon altın ve gümüş sikke, zümrüt ve diğer değerli kargoları barındırdığına inanılıyor.