Gündem

23 Haziran İstanbul seçimindeki usulsüzlük iddiaları

Sabah saatlerinde bu yana seçim kanuna muhalefet eden 111 kişi hakkında adli ve idari işlem başlatıldı

23 Haziran 2019 16:10

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde sabah saatlerinde bu yana seçim kanuna muhalefet eden 111 kişi hakkında adli ve idari işlem başlatıldı.

Oy pusulasının resmini çeken 43 kişi, sandık başında tartışma çıkartan 22 kişi, beraber oy kullanmak isteyen 9 kişi, başkasının yerine oy kullanmak isteyen 3 kişi, silah bulundurmaktan 4 kişi, tehdit ve hakaretten 4 kişi, telefonla oy kabinine giren 14 kişi, oy teşhir eden 5 kişi ile uygunsuz kıyafet giyen, alkollü 7 kişinin de arasında bulunduğu toplam 111 kişiye adli ve idari işlem yapıldı.

Ayrıca sabah erken saatlerde bazı zarflara yanlış mühür basıldığı veya mühür basılmadığı ortaya çıktı. CHP ve AKP'nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcilerinin başvuruları neticesinde YSK yanlış mühür basılmış olan zarfların gerçerli sayılmasına karar verdi.

CHP milletvekili Mahmut Tanal, Twitter hesabında "Üsküdar'da zarflardaki sandık kurulu mühründe milletvekili seçimi yazıyor. Lütfen azami dikkat ve özeni gösterelim" açıklamasını yaptı.

Öte yandan aynı sorunun Beykoz ilçesinde de yaşandığı kaydedildi.

CHP eski milletvekili Barış Yarkadaş da Üsküdar'daki bazı zarflarda, "Milletvekilleri Seçimi" mührü basıldığına dair bir paylaşım yaptı. Yarkadaş daha sonra sorunun çözüldüğünü belirterek, "Zarfların üzerinde "Milletvekilleri Seçimi" yazmasına ilişkin sorun çözüldü. Zarfların geçerli sayılmasına ilişkin karar budur..." dedi.

Beykoz

Beykoz İlçe Seçim Kurulu ilgili kararında üzerinde "Milletvekili seçimi" yazan zarfların geçerli sayılacağını söyledi. Kararda, durumun tespit edilmesi sırasında “oy verme işlemi başladığı, bundan kaynaklı da başa dönülmesinin zaman ve imkan dahilinde olmadığı” ifade edildi.

İleri Haber’in aktardığına göre, Şişli Mustafa Sarıgül İlkokulu’nda AKP’li bir grubun, CHP’lilere “Vatan hainleri” diye bağırarak saldırdığı kaydedildi. Saldırganların gözaltına alındığı belirtildi.

Maltepe

Sendika.org’un aktarımına göre, Maltepe’deki İmdat Vakfı Dumlupınar Ortaokulu’nun kadınlar tuvaletinde yırtılmış ancak YSK filigranı görünen oy pusulaları ve zarfları bulundu.

Haberde konuyla ilgili tutanak tutulduğunu bildirildi.

Maltepe'deki Gülensu İlkokulu'nda AKP temsilcisi bir sandık kurulu üyesinin, bir seçmene görünür yerde oy kullandırdığı, ardından "Yol, metro yaptılar" şeklinde AKP propagandası yaptığı iddia edildi. Sandık kurulu üyesi hakkında tutanak tutuldu.

Beykoz

İleri Haber'in aktardığına göre Beykoz Şehit Er Ersin Güner İlköğretim Okulu'nda sandıklara dağıtılan tüm zarflardaki mühürlerin "Milletvekili seçimleri" ibareli olduğu ortaya çıktı.

Beyoğlu

Beyoğlu Tarhan Koleji’nde AKP’li bir grup, yaşlı babasının yerine oy kullanmaya çalışan seçmeni engelleyen avukat Hüseyin Aslan’a saldırdı. AKP’li grubun saldırısına uğrayan avukat Aslan şikayette bulundu.