Seçim 2024

2019 seçimlerinde CHP'den AKP'ye geçmişti: Giresun'da değişim bekleniyor mu?

25 Mart 2024 13:46

Yerel seçimde yarışın kıyasıya geçeceği illerden biri de Giresun olacak. 2019'da CHP'den AKP'ye geçen ilde yeni bir değişim olası görünüyor.

Duvar'dan Fatih Saygın'ın haberine göre, AKP'nin siyaset sahnesine çıktığı tarihten bu yana gerçekleşen 4 yerel seçimde Giresun Belediyesi'ni iki kez AK Parti iki kez de CHP kazanmıştı. 31 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimlerde de yine iki parti arasında bir yarış olacak.

AKP ilk katıldığı 2004 Yerel Seçimleri'nde Giresun'u adayı Hurşit Yüksel ile yüzde 38'lik oy oranıyla kazandı. 2009 ve 2014 Yerel Seçimleri'nde ise CHP, adayı Kerim Aksu ile fındığın başkentinin belediyesini iki dönem üst üste yönetme şansı elde etti. İttifaklarla girilen 2019 Yerel Seçimleri'nde ise çetin geçen yarışı 280 oy farkla kazanan AK Parti adayı Aytekin Şenlikoğlu oldu.

YRP etkisi 

31 Mart Yerel Seçimleri'nde de favoriler yine AK Parti ve CHP'nin adayları. AK Parti mevcut Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu ile CHP Fuat Köse ile seçim yarışına giriyor. MHP'nin ittifak kapsamında aday çıkarmadığı kentte İYİ Parti, adayı Harun Cici ile oy pusulasında yer alacak. Yarışta denge değiştirecek adayın ise Yeniden Refah Partisi'nden (YRP) seçime giren Mesut Aydın olduğu gözlemleniyor. AK Parti'ye tepkili ve küskün olan seçmenin baş adresi olan YRP, Giresun'da da AK Parti'yi zora sokabilir.

İttifakla seçime gitmeyecek olması CHP için dezavantaj gibi görülse de 2009 ve 2019 yerel seçimlerinde de Giresun'da CHP tek parti olarak belediyeyi kazanmıştı.

AKP'ye tepki 

Sokakta fikrini sorduğumuz Giresunlular arasında da bu denge ortaya çıkıyor. AK Parti adayını destekleyeceğini söyleyen seçmenler milliyetçilik, CHP-DEM Parti işbirliği gibi argümanlarını sebep olarak öne sürerken belediyenin iktidar partisinde olmasını da avantaj olarak görüyor.

Fakat 2019'da CHP'den iktidar partisine geçen kentte hiçbir değişim olmadığını söyleyenler de oldukça dikkat çekici. Giresun'un trafik ve otopark gibi baş sorunlarına 5 yılda hiçbir çözüm üretilemediğini dile getiren bazı seçmenler AK Parti'ye verdikleri oydan pişman olduklarını dile getiriyor. Özellikle emekliler maaşlarının düşük kalması ve hayat pahalılığından dolayı iktidara tepkili.

"İcraat göremedim"

"2019'da oy verdim, hava aldım" diyen bir Giresunlu seçmen "Hiçbir icraat göremedim. 31 Mart'ta oyumu değiştireceğim. Fatih Erbakan'ın partisine oy vereceğim" sözleriyle tercihinin değişeceğini dile getirdi. Giresun'un AK Parti'ye geçmesinden sonra hiçbir değişim olmadığını söyleyen bir başka seçmen de "Bu dönem Fuat Köse'ye oy vermeyi düşünüyorum. Genç ve dinamik bir aday. Projeleri beni ikna ediyor. Emekliye indirimli su vaadi de bizler için iyi" diye konuştu.

İki aday da kazanmak için çok iddialı. AKP Adayı Şenlikoğlu, mevcut başkanlığının da avantajıyla sahada seçim çalışmalarını yürütüyor. Röportaj taleplerimize cevap vermeyen Şenlikoğlu, proje tanıtım lansmanında kentte 5 yılda gözle görülür bir değişim olduğunu öne sürüyor. 2019'da verdikleri sözlerin yüzde 70'ini tuttuklarını belirten Şenlikoğlu, görev süresi boyunca yaşanan pandemi, sel afetleri ve depremi bahane etmediklerini kaydediyor. Giresun için en önemli projeleri arasında yer alan kent merkezindeki dal-çık projesinin ihale edildiğini kaydeden Şenlikoğlu önümüzdeki dönemde bu projenin tamamlanacağını dile getiriyor.

Şenlikoğlu yeni dönemde ise en önemli projelerinin Giresun Marina Park ve AVM, yeni otobüs terminali, Cin Ahmet Kapalı Pazar Alanı ve Otoparkı, Valilik Köprülü Kavşağı, Gedikkaya Seyir Terası, teleferik olduğunu ifade ediyor.

 CHP adayı Fuat Köse sahada büyük ilgi gördüğünü ve halkın güvenini hissettiğini dile getiriyor. Anket sonuçları ve saha gözlemlerinde önde olduklarını gördüklerini kaydeden Köse, sandığını çok daha iyi olacağını ifade ediyor. CHP ile İYİ Parti'nin kurumsal olarak ittifak yapmamasının kendileri için bir dezavantaj yaratmadığını kaydeden Köse, sahada 'Giresun İttifakı' kurulduğunu bunun ise çok daha güçlü olduğunu belirtiyor.

2019'da Giresun Belediyesi'nin AK Parti'ye geçmesinin kente bir değer katmadığını belirten Köse, kent halkının ayrımcı belediyecilikten bıktığını ve sosyal belediyecilik özlemi duyduğunu kaydediyor. "Giresun'u daha mutlu daha umutlu bir kent haline getireceğiz" diyen Köse, emeklilere indirimli su tarifesi, ücretsiz SMA testi, Otizmli Çocuklar İçin Eğitim Projesi gibi sosyal belediyecilik vaatleriyle dikkat çekerken en önemli mekanik projesinin ise Atatürk Kültür Merkezi olduğunu söylüyor.