Ekonomi

2018'de kişi başı ortalama balık tüketimi yüzde 11,8 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı su ürünleri verilerini açıkladı

12 Haziran 2019 13:18

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  2018 yılı "su ürünleri üretimi" verilerini açıkladı. Verilere göre 2018 yılında kişi başına ortalama balık tüketimi, yüzde 11,8 arttı.

TÜİK'in açıkladığı veriler için yapılan açıklamada, “Su ürünleri üretimi 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,3 azalarak 628 bin 631 ton olarak gerçekleşti" dendi.

Verilerde öne çıkan bilgiler arasında şunlar yer aldı:

-"Kişi başına ortalama balık tüketimi 2017 yılında 5,49 kg olarak gerçekleşirken, 2018 yılında yüzde11,8 artarak 6,14 kg olarak gerçekleşti."

-"Su ürünleri avcılığı 2018 yılında yüzde 11,4 azalırken, yetiştiricilik yüzde 13,8 arttı."

-“Avcılıkla yapılan üretim 314 bin 094 ton olurken, yetiştiricilik üretimi ise 314 bin 537 ton olarak gerçekleşti. Deniz ürünleri avcılığı bir önceki yıla göre yüzde11,9, iç su ürünleri avcılığı yüzde 6,2 azaldı.  

-“Yetiştiricilik üretiminin yüzde 33,4’ü iç sularda, yüzde 66,6’sı denizlerde gerçekleşti.

-“Deniz ürünleri avcılığı ile yapılan üretimde ilk sırayı yüzde 31,5'lik oran ile Doğu Karadeniz Bölgesi aldı. Bu bölgeyi yüzde 30,6 ile Batı Karadeniz, yüzde18,4 ile Marmara, yüzde15 ile Ege ve yüzde 4,5 ile Akdeniz Bölgesi izledi.”