Dünya

20 ülkenin parlamenterlerinden Avusturya'ya çağrı: Rus delegelerin AGİT toplantısına gelmesine izin vermeyin

03 Şubat 2023 09:06

T24 Dış Haberler

20 ülkeden milletvekillerinin Avusturya'ya Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) toplantısına Rus delegelerin katılmasını engellemesi için baskı yaptığı belirtildi. 

AGİT Parlamenter Asamblesi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin birinci yıl dönümünde, 23-24 Şubat'ta Avusturya'nın Viyana kentinde toplanacak.

AFP'nin haberine göre, 15 AB ülkesi ile birlikte Birleşik Krallık, Kanada, Gürcistan, İzlanda ve Ukrayna, Avusturya'ya Rus delegasyonun zirveye katılmasına izin vermemesi için çağrı yapan bir mektup gönderdi. 

20 ülkenin parlamenterleri, "Rusya'nın toplantıyı yanlış bilgi, sahte haber ve nefret söylemi yaymak için kullanacağını" ifade etti. 

Parlamenterler, Rusya'nın katılımına izin vermesinin Moskova'yı meşrulaştıracağını ve, "işler normale döndü" mesajı vereceğini ifade ederken, Rusya'nın izolasyonunun devam etmesi gerektiğini vurguladı. 

Mektupta Birleşik Krallık ve Polonya'nın geçen seneki AGİT toplantılarına Rusya'nın katılımını engellediği hatırlatıldı.

Avusturya Dışişleri Sözcüsü, ülkenin uluslararası toplantılar için Rus delegelerine giriş izni vermek zorunda olduğunu; bu daveti kendilerinin değil AGİT'in yaptığını belirtti.