Gündem

11 sivilin gözaltında kaybedildiği Kulp Davası'nda emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk'e verilen beraat kararı onandı

06 Ekim 2022 10:30

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde, 1993 yılında 11 sivilin kaybolmasıyla ilgili açılan davada yargılanan dönemin Bolu 2'nci Komando Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk'ün beraatine karar verilmişti. Ertürk’e verilen beraat ve düşme kararını Ankara Bölge İstinaf Mahkemesi onadı.

Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı Alaca köyü Kepir mezrasında 1993 yılında operasyon sırasında gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan ve 2005 yılında kemikleri bir dere yatağında bulunan 11 köylünün ölümüyle ilgili Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ertürk’e beraat kararı verilmişti. Bölge istinaf Mahkemesi verilen beraat kararını onadı.

Arşiv depremde su altında kalmış

Sözcü'den Özgür Cebe'nin haberine göre, mahkeme, İl Jandarma Komutanlığına yazılan yazıda 11 köylünün gözaltına alınmadığı cevabının verildiğini, Bolu Tugay'ına yazılan yazıda ise tugay arşivinin bulunduğu binanın Bolu-Düzce depreminde sular altında kaldığı için yeterli bilgi verilemeyeceği cevabı verildiğini, Van Asayiş Kolordu Komutanlığına yazılan yazıda da olay tarihinde köylülerin kaybolduğu Alaca Köyünde operasyon olduğuna dair ellerinde kayıt olmadığını bildirdiği aktarıldı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığına yazılan yazıya ise hangi birliğin o tarihte operasyon yaptığına dair ellerinde yeterli bilgi olmadığı cevabının verildiğine dikkat çekti.

İstinaf Mahkemesi, toplu mezarın tanık ifadelerinde adı geçen yerde bulunmasıyla iddiaların doğru olduğunu, terör örgütü irtibatı olmayan bu kişilerin kim veya kimler tarafından öldürüldüğü yönünde somut delil elde edilemediği ifade edildi.

AİHM tazminat kararı verdi

Onama kararında, her ne kadar ölenlerin yakınlarına çektikleri acılar karşılığında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince maddi ve manevi tazminat ödenmiş olsa da, etkin bir soruşturma ve kovuşturma yapılması gerektiği ifade edildi.

Toplu mezardaki kemiklerin kayıp 9 kişiye ait olduğunu belirten mahkeme, sanık generalle ilgili somut delil elde edilemediğini vurguladı.

İstinaf Mahkemesi, Bahri Şimşek, Ümit Taş, Nasrettin Yerlikaya, Turan Demir, Celal Aziz Aydoğdu, Abdo Yamık, Mehmet Şerif Avar, Hasan Avar, Behçet Tutuş, Mehmet Salih Akdeniz ve Mehmet Şah Atala'nın öldürülmesiyle ilgili verilen beraat kararında bir isabetsizlik görülmediğinden hükmün oy birliğiyle onanmasına karar verdi. Müdahil avukatları karara karşı Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulundu.