Gündem

10 Ekim Katliamı anmasına çağrı

10 Ekim katliamında yaşamını yitirilenler anısına yapılacak anıt için uluslararası yarışma düzenlenecek

07 Ekim 2019 14:57

BirGün'ün haberine göre toplantıda ilk sözü alan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, aradan geçen dört yıla karşın acılarının dinmediğini belirterek, "Çağrımız çok net 10 Ekim katliamının dördüncü yıl dönümünde bütün duyarlı yurttaşları anmaya çağırıyoruz" dedi.

"Katliamda sorumluluğu bulunan kamu görevlileri yargılanmadı"

Hayatını kaybeden 103 insan ve yaralanan 500'ün üzerinde insan için hep birlikte alanda yan yana olunması gerektiğinin önemine değinen Coşgun, şunları söyledi:

"O gün de biliyorduk bugün da biliyoruz ki göz göre göre bir katliam yaşandı. Katliamda sorumluluğu bulunan kamu görevlileri yargılanmadı. Şu unutulmamalıdır ki 10 Ekim katliamında hayatını kaybedenler, bedenen ve ruhen yaralananlar için adalet gelmezse kimse için gelmez."

"Başta Ahmet Davutoğlu sorgulanması gerekir"

DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca, "Bu katliami yapan ve planlayan faillerin ortaya çıkması için mücadele içerisindeyiz. Başta Ahmet Davutoğlu sorgulanması gerekir, ne konuşmak istediği açığa çıkarılmalıdır. Demokrasiden,emekten, barıştan yana olan herkes bu mücadeleyi vermelidir" diye konuştu.

"Barıştan yana tutum alan herkesi de anmaya bekliyoruz"

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de kamu emekçilerini alana çağırırken, "Yargılama süreci adil yürütülmedi. Katliamda sorumluluğu bulunan bütün kamu görevlileri mahkeme önüne çıkarılmalı ve hesap vermelidir. 10 Ekim de üyelerimizle birlikte alanda olacağız. Barıştan yana tutum alan herkesi de anmaya bekliyoruz" dedi.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman ise "Demokrasi ve barış şöleni haline gelmesi gereken meydan katliam meydanına dönüştü. Patlamalardan sonra yardım etmeye çalışan sağlık emekçilerine gaz sıkılması yargılamanın adil olmayacağının göstergesiydi" diye konuştu. İlk yardımın engellendiğini, ambulansların alana geç geldiğini anımsatan Adıyaman, tüm sağlık emekçilerine alanda olma çağrısı yaptı.

Anıt için uluslararası yarışma

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 10 Ekim katliamında yaşamını yitirilenler için meydana konulacak anıt için uluslararası yarışma düzenlediklerini söyledi.

Dört senedir olduğu gibi bu sene de 10 Ekim'de alanda olacaklarını kaydeden Koramaz, emekten, demokrasiden ve barıştan yana olan herkesi alana çağırdı.