Gündem

1 yılda 17 bombalı saldırı; 298 kişi öldü, bine yakın insan yaralandı!

Saldırılar, Diyarbakır, Ankara, Bursa, Mardin, İstanbul ve Şanlıurfa'da gerçekleşti

29 Haziran 2016 12:29

Türkiye’de son 1 yıl içerisinde 17 kez canlı bomba ve bombalı araçla saldırı düzenlendi. Saldırıda polis, asker ve sivil olmak üzere toplam 298 kişi hayatını kaybetti. Bine yakın insan da yaralandı.

IŞİD, TAK (Teyrêbazên Azadiya Kurdistan) ve PKK’nın üstlendiği saldırıların ilki HDP’nin 5 Hazira’nda Diyarbakır mitinginin bombalanmasıyla başladı. IŞİD tarafından gerçekleşen saldırıda 5 kişi hayatını kaybetti. 400 kişi de yaralandı. 1 yıl içerisinde gerçekleşen hemen her patlamadan sonra saldırıya ilişkin haberlere yayın yasağı getirildi.

1 yılda gerçekleşen saldırıların kronolojik sıralaması şöyle:

 

5 Haziran HDP mitingine saldırı

 

5 Haziran 2015’te HDP’nin Diyarbakır'daki seçim mitingine IŞİD tarafından bombalı saldırı düzenlendi. Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinden iki gün önce düzenlenen saldırıda 5 kişi öldü, 400'ün üzerinde kişi de yaralandı.

 

Suruç katliamı

 

20 Temmuz 2015'te Kobanê’ye yardım götürmek için Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine giden SGDF üyelerinin olduğu 300 kişilik gruba Amara Kültür Merkezi’nin bahçesinde IŞİD canlı bomba saldırısı düzenlendi. Saldırıda 34 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı.

 

Sultanbeyli saldırısı

 

İstanbul Sultanbeyli'de, Fatih Polis Merkezi'ne bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Saldırının ardından çıkan çatışmada bir polis memuru hayatını kaybetti, iki saldırgan öldürüldü, 10 kişi yaralandı.

 

10 Ekim katliamı

 

10 Ekim 2015’te Ankara'da gerçekleştirilen Barış Mitingi'nin toplanma yeri olan Tren Garı'nın önünde iki bomba ile yapılan saldırıda 103 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.

 

Sabiha Gökçen Saldırısı

 

23 Aralık’ta Sabiha Gökçen Havalimanı'nın peronunda patlama meydana geldi. Saldırıyı, TAK üstlenirken olayda temizlik işçisi 2 çocuk annesi Zehra Yamaç (30) hayatını kaybetti, bir kişi de yaralandı.

 

Sultanahmet saldırısı

 

12 Ocak 2016'da İstanbul Sultanahmet meydanında, Suriye kökenli 28 yaşındaki bir saldırgan, turist kafilesinin arasına girerek üzerindeki bombayı patlattı. Patlama sonucunda saldırgan dâhil 13 kişi olay öldü, 16 kişi de yaralandı.

 

17 Şubat Ankara Saldırısı

 

Ankara'nın kalbine bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Bomba yüklü araç, Genelkurmay, TBMM ve kuvvet komutanlıklarının yakınında 5 askeri servis aracının geçişi sırasında patlatıldı. Saldırıda 28 kişi öldü, 61 kişi yaralandı.

 

13 Mart Kızılay saldırısı

 

Başkent Ankara'da son beş ayda üçüncü kez saldırı düzenlendi. Bu kez Ankara'nın kalbi Kızılay'da bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 34 kişi öldü, 125 kişi yaralandı.

 

19 Mart İstiklal Caddesi'nde intihar saldırısı

 

Taksim İstiklal Caddesi'nde Beyoğlu Kaymakamlığı önünde intihar saldırısı düzenlendi, 5 kişi öldü, yedisi ağır 37 kişi de yaralandı.

 

27 Nisan Bursa saldırısı

 

Bursa'da, kent merkezinde Ulu Camii yakınında TAK’ın üstlendiği canlı bomba saldırısında 13 kişi yaralandı.

 

1 Mayıs Gaziantep saldırısı

 

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü önünde IŞİD tarafından bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Terör saldırısında 2 polis memuru şehit oldu, 18’i polis 22 kişi yaralandı. 

 

10 Mayıs Bağlar saldırısı

 

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde polis midibüsüne düzenlenen bombalı saldırıda 3 kişi öldü, 45 kişi de yaralandı.

 

12 Mayıs Sancaktepe saldırısı

 

İstanbul Sancaktepe'de Kara Havacılık Alay Komutanlığı kışlasının yakınında bir araçta patlama meydana geldi. İstanbul Valisi Vasip Şahin, patlamada 5'i asker 3'ü sivil olmak üzere 8 kişinin yaralandığını bildirdi.

 

Dürümlü köyü katliamı

 

12 Mayıs'ta Dürümlü mezrasında PKK'ın 15 ton patlayıcı yüklü kamyonunun infilak etmesiyle 16 kişi hayatını kaybetmişti

 

Vezeneciler saldırısı

 

İstanbul Vezneciler'de bomba yüklü araçla saldırı gerçekleştirildi. TAK’ın üstlendiği saldırıda 7’si polis 11 kişi hayatını kaybetti. 36 kişi yaralandı.

 

8 Haziran Midyat saldırısı

 

Mardin'in Midyat ilçesinde Emniyet Müdürlüğü binasına bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda iki kadın polis, iki de sivil hayatını kaybetti. Saldırıda 34 kişi de yaralandı.

 

28 Haziran Atatürk Havalimanı saldırısı

 

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen terör saldırısında 40 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi yaralandı. Saldırı sırasında en az iki kişinin kendini patlattığı belirtilirken, dört saldırganın daha eyleme katıldığı iddia edildi.