Zam pazarlığında yeni dönem: AYM’den yüz binlerce kamu işçisini ilgilendiren karar

18 Nisan 2024 18:05

17

Zam pazarlığında yeni dönem: AYM’den yüz binlerce kamu işçisini ilgilendiren karar

27

Anayasa Mahkemesi yüz binlerce kamu işçisini ilgilendiren bir karar aldı. Mahkeme, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.

37

Oy birliğiyle alınan karar neticesinde yaklaşık 700 bin kamu işçisinin ücretlerini ve sosyal haklarını belirleyen sürecin konfederasyonlar ve hükümet arasındaki protokollerle değil, idare ve sendikalar arasındaki toplu iş sözleşmesi ile yürütülmesinin önü açıldı.

47

Sözcü’de yer alan habere göre CHP'li milletvekillerinin başvurusu üzerine yapılan incelemede, 6356 sayılı yasaya eklenen ek 2. maddenin “Bu protokol hükümleri geçerlilik süresi içinde bu madde kapsamındaki idareler ile taraf konfederasyona üye olan sendikalar için bağlayıcıdır” hükmünün Anayasa’ya aykırı olduğu tespit edildi.

57

Çerçeve protokollerinin bağlayıcılığı sebebiyle sendikaların toplu iş sözleşmesi yapma hakkını kısıtladığı belirtilen kararda, "Söz konusu bağlayıcılık toplu iş sözleşmesi yapılması sırasında uyuşmazlık çıkmasını da engeller nitelikte olduğundan sendikanın grev kararı almasını dolaylı olarak engeller niteliktedir" ifadelerine yer verildi. Kararda, bu engellerin sendikal faaliyete ve sendika hakkı kapsamındaki haklara temas ettiği belirtilirken düzenlemenin sendika hakkını sınırlandırdığı ve Anayasa'nın 13. ve 51. maddelerine aykırı olduğu aktarıldı.

67

Zam pazarlığında yeni dönem: AYM’den yüz binlerce kamu işçisini ilgilendiren karar

77

Kararı sosyal medyadan değerlendiren çalışma ekonomisi profesörü Aziz Çelik, konfederasyonların sendikalara rağmen bağlayıcı protokoller imzalayabildiğini, üye sendikaların bunlarla bağlı olduğunu ve konfederasyonların imzaladığı “çerçeve anlaşma protokolü” ile toplu iş sözleşmesi ve grev hakkının fiilen ortadan kaldırıldığını belirtti. Çelik, "Çerçeve anlaşma protokolü bağlayıcı değil yol gösterici olabilecek. Üye sendikalar isterlerse bu protokolü esas alabilecek. Bu karar ile konfederasyonların üye sendikaların grev hakkını askıya almasının önüne geçilmiş oldu. Karar ile sendikaların grev hakkı iade edilmiş oldu. Bu iptal kararı ile halen yürürlükte olan toplu iş sözleşmesi çerçeve protokolü hukuken dayanaksız kalmış oldu" dedi.