Vücudumuzu destekleyen, karbonhidrat içeren 8 sağlıklı besin

Karbonhidratlar, yiyecek ve içeceklerde bulunan üç ana besin maddesinden biri olan, oksijen, hidrojen ve karbon elementlerinden oluşan şeker molekülüdür. Vücudun ana enerji kaynağıdır

23 Nisan 2024 14:10

19

VÜCUDUMUZU DESTEKLEYEN, KARBONHİDRAT İÇEREN 8 SAĞLIKLI BESİN

29

Yulaf: Beta-glukan adı verilen bir tür lif ve glutamin adlı bir protein türüyle bağışıklık fonksiyonunu güçlendirir. Yiyecekler dergisinde 2021 yayınlanan bir araştırmaya göre; kolesterolü düşüren yulaf, aynı zamanda kan şekerinin dengelenmesine de yardımcı oluyor.

39

Patates: Lif, potasyum, magnezyum, C vitamini, B6 vitamini ve demir gibi sağlığa yararlı bir çok içeriği bulunuyor. Beslenme ve Diyetetik Akademisi dergisinde 2020’de yapılan bir araştırmaya göre pişirilip soğutulduğunda artan dirençli nişasta, patateste bulunuyor. Bu nişasta türü; diyabet, kolon kanseri ve obezite gibi hastalıkların önlenmesine destek oluyor.

49

Esmer pirinç: Kahverengi pirinç olarak da karşımıza çıkan besin antioksindanlar anlamında zengin glutensiz bir tahıl. Antioksidanlar dergisinde 2018 yılında yayınlanan araştırmaya göre bu pirinci tüketmek yüksek kan lipit düzyleri yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların gelişme riskini düşürüyor.

59

Darı: Antioksidanlar anlamında zengin ve glutensiz gıda kategorisinde olan darı, Tarım ve Gıda Güvenliği dergisinde 2021 yılında yapılan araştırmaya göre sindirim sistemi sağlığı anlamında çok önemli. Kolesterolü düşürme, kalp hastalıkları, diyabet ve kansere karşı korunmaya destek oluyor.

69

Akçaağaç şurubu: Uluslararası Çevre Araştırmaları ve Halk Sağlığı dergisinde 2022 yılında yapılan araştırmalara göre; potasyum, kalsiyum, çinko içeren akçaağaç şurubu rafine şekere göre daha çok tercih ediliyor. Yüksek oranda şeker içerdiği için tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekiyor. Amerikan Kalp Derneği; kadınların ilave şeker alımlarının günde 6 çay kaşığını, erkeklerin ise günde 9 çay kaşığını geçmemesini öneriyor.

79

Bakliyat: Fasulye, bezelye, nohut ve baklanın aralarında bulunduğu bakliyatlar; karbonhidrat anlamında zengin besinlerdir. Aynı zamanda lif, protein ve kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, çinko ve B vitaminleri vb. vücudumuz için önemli vitamin ve mineralleri de içeriyorlar.

89

Kinoa: Tokluk hissini arttıran besin, Birleşik Devletler Ulusal Tıp Kütüphanesi’nde yayınlanan 2017 tarihli araştırmaya göre aynı zamanda vücut kitle endeksinde ve açlık kan şekerinde azalmaya neden oluyor.

99

Sebzeler: Nutrients dergisinde 2022 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre farklı çeşitlerde sebzeler tüketmenin genel beslenmeyi ve beyin fonksiyonlarını iyileştirdiği ve tip 2 diyabet riskini azalttığı ortaya koyuldu. (Kaynak: Habertürk)