Uzmanlar yüzyılın salgını obezite hakkında uyardı: Türkiye Avrupa'da birinci sırada

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker "Yüzyılın Salgını: Obezite" temalı sempozyumun açılışında obezite hastalığı hakkında konuştu

03 Mayıs 2024 12:45

19

UZMANLAR YÜZYILIN SALGINI OBEZİTE HAKKINDA UYARDI: TÜRKİYE AVRUPA'DA BİRİNCİ SIRADA

29

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, "Yüzyılın Salgını: Obezite" temalı sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, obezite hastalığının dünyada özellikle refah ve gelir düzeyi yüksek toplumlarda ciddi anlamda görüldüğünü söyledi.

39

Yeni mesleklerin, yeni yaşam tarzının kişileri şehir hayatıyla beraber sıkıp kuşattığını ifade eden Şeker, böyle bir ortamda insanların ciddi bir salgın niteliğinde obezite sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını bildirdi.

49

Şeker, küresel anlamda güvenilir ve sağlıklı gıda temininin, kendi kendine yeten bir ülke olmanın ve gıda kaynaklarında bağımsızlığın çok değerli hale geldiğine dikkati çekerek, "Tüm bunların ne kadar önemli olduğunu Kovid-19 salgınında hepimiz gördük. Sonuçlarını da yıllara yayılmış şekilde yaşamaya devam ediyoruz. Özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı ile ortaya çıkan süreçte derinleşen Afrika'daki gıda sorunu, gıdaya erişimdeki sıkıntılar ve Gazze’de yaşanan dramla birlikte insanların kendi tüketimini önemsediği kadar başkalarının tüketimine saygı duymadığı açıkça görülüyor." dedi.

59

TÜBA Asli Üyesi, Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü ve Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin de Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 1,9 milyardan fazla aşırı kilolu veya obezite hastası bulunduğunu bildirdi. Şahin, "Bu sayının 2035'te 4 milyarı aşacağı tahmin edilmektedir." ifadesini kullandı.

69

Obezite sıklığında 30'lu yaşlarda artış gözlendiğini, 45-65 yaşlarında ise en yüksek seviyelere ulaşıldığını aktaran Şahin, Türkiye'nin, 18 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 32'lik obezite oranıyla Avrupa'da ilk sırayı aldığını söyledi.

79

Obezitenin neden olduğu birçok sağlık sorunu var. Öne çıkan önemli sağlık sorunlarının bazıları, diyabet (şeker hastalığı) ve kalp hastalıkları. Obezite ile ilişkili sağlık sorunları her yıl 4,7 milyon kişinin ölümüne sebep oluyor.

89

Washington Üniversitesi Sağlık Ölçüm ve Değerlendirme Enstitüsü istatistikleri ve varsayımlarına göre, 2021 yılında 529 milyon olan diyabet hastası sayısının 2050 yılında 1,3 milyarı aşacağı öngörülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre diyabet 2022’de 15 yaş ve üzeri bireylerde en çok görülen hastalıklarda dördüncü sıraya yükseldi.

99

Şahin, çocukluk çağı obezitesinin de ciddi bir sağlık sorunu haline geldiğine dikkati çekerek, "Türkiye'de yapılan araştırmalar, her dört çocuktan birinin fazla kilolu veya obez olduğunu ortaya koyuyor. Bu durum, çocukların sağlığı üzerinde uzun vadeli olumsuz etkilere neden olabilir ve ilerleyen yaşlarda çeşitli kronik hastalıkların temelini atabilir. Bundan dolayı, obezitenin önlenmesi ve kontrol altına alınması için ulusal ve uluslararası düzeyde etkili politika ve programların hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir." dedi. (AA)