Uzmanlar açıkladı: Mutlu bir evliliğin 7 günlük eylem planı

Mutlu bir evliliğin sırrını verilere dayanarak veya bilimsel kanıtlar sunarak paylaşan Doktor John Gottman ve Doktor Julie Schwartz çifti, uzun ömürlü bir ilişki için 7 günlük bir program sunuyor.

10 Ekim 2022 14:58

112

UZMANLAR AÇIKLADI: MUTLU BİR EVLİLİĞİN 7 GÜNLÜK EYLEM PLANI

212

Neden bazı birliktelikler sonsuza dek sürerken bazıları kısa ömürlü oluyor? Mutlu bir evliliğin sırrını verilere dayanarak paylaşan doktor John Gottman ve doktor Julie Schwartz çiftinin, uzun ömürlü bir ilişki için 7 günlük bir fikri var.

312

Evlilik ve ilişkiler üzerine 40’tan fazla kitap yazan Gottman ve Schwartz çifti, 50 yıldır mutlu bir evlilik sürdürüyor.

412

Hem psikolog hem yazar olan çift, kariyerleri boyunca 40 binden fazla çiftle çalıştı. Çiftleri kaydettikleri videoları izleyen ve ellerindeki verileri inceleyen çift, bir ilişkinin sonlanmasına neden olan ve çiftin birlikteliğinin sürüp sürmeyeceğini gösteren bazı sonuçlara ulaştı.

512

Aşk bilimini inceleyen ve bunu yeni kitaplarında derinlemesine ele alan çift, uzun süren bir ilişkiye sahip olmak için 7 günlük bir eylem planı öneriyor. 7 yeni alışkanlık geliştirmeyi öneren çift, bu eylemler sayesinde aşkın ve birlikteliğin uzun sürebileceğini savunuyor. İşte 7 adımlık plan:

612

Pazartesi: ''Bağlantı kurun'' - Etrafınızdaki kişilerle bağlantınızı artırın. Potansiyel bir sohbet gördüğünüzde geçiştirmek yerine iletişimi ileri seviyeye taşıyın. Göz teması, tebessüm, iç çekme, iyilik isteme ve bir şeyi vurgulamak yapabileceğiniz eylemler arasında yer alıyor.

712

Salı: ''Büyük bir soru sorun'' - Karşınızdaki kişiye hayalleri, umutları, inançları, korkuları veya arzuları hakkında soru sorun. Küçük sorular yerine bugün büyük sorular sorun. “Son bir yılda nasıl değiştin?” veya “Şu an en büyük hayalin ne?" gibi sorular yöneltebilirsiniz.

812

Çarşamba: ''Teşekkür edin'' - Terapiye başvuran bazı çiftler, partnerlerinin kendilerine yeterince nazik davranmadığını ve bunun onları mutsuz ettiğini söylüyor. Basit şeyler için yabancı insanlara bile devamlı teşekkür ediyoruz ama partnerimizi bazen unutabiliyoruz. Bu nedenle en küçük şeyler için bile bugün partnerinize teşekkür edin.

912

Perşembe: ''İltifat edin'' - 3 bin çift üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, uzun süre evli kalan mutlu çiftlerin partnerlerinde sevdikleri özellikleri kolaylıkla sıralayabildiği belirtiliyor. Eşinizin hoşunuza giden özelliklerini belirleyin ve iltifat edin.

1012

Cuma: ''İhtiyacınızı dile getirin'' - Hepimizin ihtiyaçları ve arzuları var. Bunlar karşılanmadığında ise mutsuz olmamak elde değil. Bugün ima etmek yerine açıkça neye ihtiyacınız olduğunu söyleyin. Örneğin “Seni özledim. Bugün televizyon ve telefon olmadan beraber vakit geçirelim mi?” diyebilirsiniz.

1112

Cumartesi: ''Küçük dokunuşlar eksik etmeyin'' - Uzun, mutlu ve sağlıklı bir ilişkide fiziksel temas büyük önem taşıyor. Aranızdaki aşkı taze tutmak için küçük dokunuşlarda bulunun. 20 saniye sarılın, koltukta yan yana yatın veya kolunuzu partnerinizin omzuna atın.

1212

Pazar: ''Kendi kalenizi yaratın'' - Evliyken veya çocukları büyütürken partneriniz hep yanınızdadır bu nedenle onunla ekstra zaman geçirmek için plan yapmayı düşünmezsiniz. Ancak ilişkinizi uzun ömürlü kılmak için yalnızca ikinizin olduğu planları daha sık yapın. (NTV)