Uzmanı anlattı: Aşık olunca hormonlarımız tarafından yönetildiğimiz için zaman zaman aklımız başımızdan gider

Kadın Hastalıkları, Doğum Uzmanı ve Cinsel Terapist Doç. Dr. Gökçen Erdoğan, adrenalin, oksitosin ve dopamin hormonlarının aşk üzerindeki etkilerini açıkladı. (Kaynak: Posta)

07 Ocak 2023 20:52

17

AŞK ÜZERİNDE ETKİLİ 3 HORMON: ADRENALİN, OKSİTOSİN VE DOPAMİN

27

Doç. Dr. Erdoğan, aşkın direkt hormonlarla ilgili olduğunu ifade ederek, " Aşk, aslında direkt hormonlarla ilgili. Bir kişiye aşk duyduğunuzda bu kişi kadın ya da erkek olsun hiç fark etmez, radarınıza giren yalnızca karakteri ya da yalnızca davranışı değildir. Aşık olduğunuz ya da olmak üzere olduğunuz kişiye bedeniniz de beyniniz eşliğinde yaklaşıyordur. Bu yaklaşma hali, oksitosin, dopamin ve serotonin salgılamamızla belirginleşir” dedi.

37

“Sevgi, mutluluk ve güven duygularıyla kucaklama, sahip olma ve yakınlaşma arzularının toplamda bedendeki karşılığıdır aşk" diyen Erdoğan; oksitosin, dopamin ve serotonin hormonlarının aşkı birlikte var ettiklerinden bahsetti. Erdoğan, “Bu, 3 hormon aşkı birlikte var ederler ve o noktadan sonra etkilerine girmemiz çok kolaydır. Aşık olunca hormonlarımız tarafından yönetildiğimiz için zaman zaman aklımız başımızdan gider” dedi.

47

Doç. Dr. Erdoğan sözlerini şu şekilde sürdürdü:

57

“Adrenalin kalp atışlarını hızlandıran, vücudu harekete geçiren hormondur. Yüksek heyecan halinde ortaya çıktığı için aşık olduğunuz kişiyi gördüğünüzde salgılanması neredeyse kaçınılmazdır. Aynı zamanda, kasların kasılmasını sağlayan ve bedeni enerji harcamaya hazırlayan hormondur. Aşık olduğunuz kişiyi gördünüz, heyecanlandınız, adrenalin salgıladınız ve artık onun için ya da onunla bir şeyler yapmaya hazırsınız."

67

“Oksitosin kesinlikle haz hormonu olarak özetlenebilir. Üremeyle doğrudan ilişkilidir. Örneğin kadınlarda doğum kasılmalarını düzenler, emzirme döneminde sütün gelişini kolaylaştırır, erkeklerde ise sperm hareketlerini düzenleyip orgazm yoğunluğunu artırır. sırasında artan bir hormon olduğu için, eğer oksitosin hormonu eksikliği biliniyorsa sevişmeyi öneririm. Tensel temasla, yakınlıkla ve güvenle direkt ilişkisi olan ve ilişki güçlendirme etkisi görülen bir hormon olduğu için ilişkilerdeki varlığı ve sadakatteki gücü değerli.”

77

“Dopamin hormonu bağımlılığın da temelindeki hormondur aslında. Ancak aklımıza hemen olumsuz şeyler gelmesin. Hareket, hafıza, haz, öğrenme, dikkat ve duygu yönetiminde de dopamin çok etkilidir. Dopamin eksikliği bunların eksikliğini yaşatırken, fazlası da anksiyeteye dönüşebilir. Dolayısıyla bir tür mutluluk hormonu da olan dopaminin kararında olmasını tercih ederiz. Aşkla ilişkilendirilmesinin nedeni ise dopaminin yükselmesi durumunda aşk halinin de şiddetli hissedilmesi ve bağlılık düzeyinin artmasıdır.”