Yanlış beslenme alışkanlıkları, kötü yaşam tarzı ile çalışma kapasitesi sekteye uğrayan karaciğer; obezite, kalp-damar hastalıkları ve sindirim problemleri gibi birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Karaciğer yağlanması toplumumuzda sık görülen fakat ihmal edilmemesi gereken önemli bir sağlık sorunudur. Karaciğerin sağlığını korumak adına doğru beslenme alışkanlıkları edinmek büyük önem arz etmektedir. Peki karaciğeri korumak için hangi besinleri tüketmemiz gerekmektedir? Diyetisyen Gözde Karaca konu hakkında bilgiler verdi.
SARIMSAK: İçeriğinde bulunan alisin ve selenyum sayesinde karaciğerin temizlenmesine destek olmaktadır.
310
GREYFURT: İçeriğinde bulunan bol miktardaki C vitamini ve antioksidanlar sayesinde karaciğerin temizlenmesine destek olarak karaciğerdeki zararlı maddelerin atılmasını sağlamaktadır.
410
PANCAR VE HAVUÇ: Karaciğerin çalışmasını destekleyen flavanoidler ve beta karoten açısından oldukça zengin bir besin kaynağı olan havuç ve pancar günlük beslenmeye eklenmelidir.
ELMA: Pektin içermesi sebebiyle vücudu toksinlerinden arındırılmasını sağlayarak karaciğere destek olmaktadır.
710
ENGİNAR: Enginar, karaciğer, böbrek ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlayarak toksin atımını desteklemektedir.
810
AVOKADO: Omega 6 içermesi sebebiyle karaciğerin yenilenmesini sağlamaktadır. Karaciğer yağlanmasına karşı da tüketilmesi gereken önemli bir besindir.
910
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER: Yeşil yapraklı sebzeler glutatyon içermesi sayesinde karaciğerin sağlıklı çalışmasını sağlayan önemli antioksidanlar içermektedir.
1010
BRÜKSEL LAHANASI: Sülfür içermesi sebebiyle karaciğer hasarlara karşı korumaktadır. Aşırı hormon ve toksinlerin de atımını desteklemektedir. | Kaynak: Cumhuriyet