Ultra zenginlerin yatırım yoluyla taşınmayı düşündükleri beş ülke

Dünyada pek çok ülke altın vize ve altın pasaportlar ile yatırımları kendilerine çekmek için harekete geçti. İşte, ultra zenginlerin yatırım yoluyla taşınmayı düşündükleri ilk beş ülke.

21 Eylül 2024 12:01

18

Ultra zenginlerin yatırım yoluyla taşınmayı düşündükleri beş ülke

28

Dünyanın dört bir yanında, yaşadıkları ülkelerde hayatlarının tehlikede olduğunu hisseden varlıklı aileler kendilerini güvende hissettikleri ülkelere yerleşmeyi istiyor. Bazıları da bunun tamamen tersine yaşamında köklü bir değişiklik istiyor. Dünya çapında daha fazla ülkede yaşamak ve yatırımlarını bu ülkelerde yapmak isteyenler de az değil. Yabancı yatırımcılara ikamet veya vatandaşlık hakları sunan hükümet programları hakkında danışmanlık veren iş ofisler bile kuruldu.

38

20 yıllık bir geçmişe sahip bu programlarda algı daha çok doğuda yaşayanların batıyı tercih etmesi yönündeydi. Son yıllarda ise bu algı tamamen değişti. Artık göçün bir yönü yok. Ekonomim'de yer alan habere göre, pandemi döneminde Amerikalıların Avrupa’ya ilgisi vardı. O dönemde yatırım amaçlı olsa bile Avrupa’ya giremediler. Bu yıl ise tamamen tersine durum Avrupa’da yaşanıyor. Fransa ve İngiltere'deki seçimlerden sonra, bu ülkelerdeki milyonerler taşınmak için farklı seçenekleri düşünmeye başladı. atırım yoluyla taşınmayı düşünenlerin en çok istediği ülkeler ise şaşırtıyor. İşte ultra zenginlerin yaşamak istediği ilk 5 ülke:

48

Macaristan: Macaristan, 2013 yılında devlet tahvillerine yatırım yapma karşılığında vatandaşlık veren ve beş yıl sonra geri ödeme vaadinde bulunan bir program başlattı. Bu yıl gayrimenkul yatırımına daha fazla ağırlık veren hükümet programlarını yeniden başlattı. Uygulama 10 yıl sonra yenilenebilen oturma izni kartı da sunuyor. Pek çok açıdan Macaristan Avrupai bir yaşam tarzı sunuyor. Güvenli bir ülke olmasının yanı sıra zenginlere gayrimenkule yatırım yapmak için büyük fırsatlar sunuyor.

58

Yunanistan: Son zamanlarda yabancıların ilgi gösterdiği ikinci ülke ise Yunanistan oldu. Özellikle son dönemde daha fazla varlıklı aile Yunanistan'a yatırım yapıyor. Yunanistan'ın vatandaşlık programı ise gayrimenkule 250.000 euroluk asgari yatırım öngörüyordu. Ancak hükümet yakın zamanda fiyatı 400.000 euroya çıkaracağını duyurdu ve eylül ayının başında bu rakam yürürlüğe girdi. Yunanistan'da vize başvurusunda bulunan müşteri sayısı arttı. Çünkü istenen limit henüz güncellenmeden önce pek çok kişi başvurularını yaptı.

68

İtalya: İtalya'da yaşamaya ve daimi ikametgah sahibi olmaya karar veren herkes için sunduğu vergi paketi sayesinde tercih edilen ülkeler arasında geliyor. Ağustos 2024'e kadar, İtalya'da vergi mükellefi ikametgah sahibi olan başvuru sahipleri için, bazı istisnalar hariç, yabancı gelirler 15 yıl boyunca yıllık 100.000 euro sabit oranda vergilendiriliyordu. İngiltere, Fransa ve Almanya gibi diğer Avrupa ülkelerindeki insanlar bu avantajları nedeniyle 15 yıllık plandan yararlanmak için istekli davrandılar.

78

Birleşik Arap Emirlikleri: Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), son yıllarda hızla zenginlerin ve yatırımcıların ilgi odağı olan bir ülke haline geldi. BAE'de altın vize alma seçenekleri arasında bir bankaya, yatırım fonuna veya mülke en az 2 milyon yatırım yapmak yer alıyor. Ancak sadece hükümet, başvuranları altın vize için aday gösterebiliyor. İkametlerin yenilenmesi gerekmeden 10 yıl geçerliliği bulunuyor. Şimdiden BAE büyük yatırımcılarından bazılarına vatandaşlık vermeye başladı bile. Ekonomiye etkileyici yatırımlar yapmış yatırımcılar ülke tarafından BAE pasaportuyla ödüllendiriliyor.

88

Karayip Adaları: Yabancıların yatırım yoluyla en çok tercih ettiği yerler arasında Karayip Adaları da öne çıkıyor. En çok yatırım çeken yerler ise Antigua ve Barbuda oldu. (Kaynak: Duvar)