Türkiye'de sigara içenlerin yüzde 44,9'u son bir yıl içinde bırakmayı denedi

Son yıllarda sigaranın ve tütün ürünlerinin zararlarına dair farkındalık seviyesinin arttığını vurgulayan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Prof. Dr. Esra Uzaslan, 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü yaklaşırken sigara bırakmaya karar verenlerin sigara bırakma polikliniklerinden destek alabileceğini vurguladı

08 Şubat 2019 14:39

19

On beş yaş ve üzeri dünya nüfusunun %24'ü yani 1 milyar 164 milyon kişi sigara kullanıyor. Sigaraya çoğunlukla ergenlik döneminde başlanıyor ve ilk denemelerin hemen tümü 18 yaşından önce gerçekleşiyor. Sigara içme sıklığı erken erişkinliğe kadar artıyor ve daha sonra yaş ilerledikçe azalıyor.

29

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Esra Uzaslan, Küresel Yetişkin Tütün Araştırması verilerine göre; Türkiye'de sigara içenlerin %44,9'unun son bir yıl içinde tütün kullanımını bırakmayı denediğini belirtti.

39

"Bu oran 2008 yılında %40,8'di.[1] Halen tütün kullanan bireylerin %35,4'ü (2008 yılında %27,8'di) gelecek 12 ay içerisinde bırakmayı planlamaktadır. Günümüzde sigara bırakmada kullanılan en etkin tedavi yöntemlerine ülkemizde ulaşmak ve sigara bırakma polikliniklerinden destek almak mümkündür"

49

Uzaslan, şöyle devam etti: "Sigara içenlerin tütünün sağlık ve diğer zararları hakkında farkındalıklarının artmış olması, aynı zamanda etkin sigara bırakma yöntemlerinin ülkemizde bulunduğunu biliyor olmaları sigarayı bırakmak isteyenlerin oranını yükseltmektedir. Bu durum hem kişinin hem de çevresinin sağlığı için çok yüz güldürücü ve umut vericidir”

59

Türkiye'de erkeklerin %42'si, kadınların %13'ü sigara kullanıyor diyen Prof. Dr. Esra Uzaslan şöyle devam etti: “Ülkemizdeki tütün tüketimine bağlı hastalık ve ölümleri azaltmak üzere yürürlüğe konulan yasalar ile sigara satışları 2008 yılından itibaren düşüşe geçse de, 2014 yılından itibaren tüketim yeniden arttı, 2015 yılında ise 2008 seviyelerine geri dönüldü"

69

"TÜİK tarafından yapılan Türkiye Sağlık Araştırmasına göre 2010 yılında her gün sigara içen oranı %25 iken 2014 yılında %27'ye çıkmıştır. Erkeklerde sigara içme oranı %39'dan %42'ye ulaşmıştır. Kadınlarda da 2010 yılında %12 olan sigara içme oranı 2014 yılında %13 olmuştur. Küresel Yetişkin Tütün Araştırması 2012'ye göre Türkiye'de kentsel bölgede kadınlarda arasında sigara içme sıklığı %15,5, kırsal bölgede %6,7'dir. Türkiye'de yapılan yerel çalışmalarda kadınlarda sigara içme sıklığı %19 ile %28 arasında değişmektedir”

79

Prof. Dr. Esra Uzaslan sigara bırakma süreci konusunda şu bilgileri verdi: “Kişisel motivasyon elbette önemlidir ancak bırakmayı çok isteyenler dahi sigara bırakma sürecinde nikotin yoksunluğu çekebilir. Hekim desteği ve gereğinde ilaç tedavisi nikotin yoksunluk yakınmaları ile baş etmede, sigara içme dürtülerinin kontrolünde ve nüksün engellenmesinde destek sağlar

89

Prof. Dr. Esra Uzaslan sigarayı bırakanların sağlığında görülen etkileri şöyle özetledi: "20 dakikada kalp atış hızı düşer, 12 saatte kandaki CO seviyesi normale döner, 2 hafta- 3 ay içinde kalp krizi riski azalmaya başlar; akciğer fonksiyonları artar, 1-9 ayda öksürme ve nefes darlığı azalır, 1 yılda koroner kalp hastalığı riski sigara içen birinin yarısı kadar olur ,10 yılda akciğer kanseri riski sigara içen birinin yarısı kadar olur"

99

Uzaslan sigarayı bıraktıktan sonra yaşanabilecek olumsuz durumları ve yapılması gerekenleri şöyle anlattı: “Sigarayı bırakmayı denerken bazı kişilerde huzursuzluk, uykusuzluk veya uykuya eğilim, gerginlik, dikkat dağınıklığı, sinirlilik, yorgunluk, titreme, baş ağrısı, kabızlık, mutsuzluk veya aşırı neşelenme, iştah artması, ağız kuruluğu ve ağız yaraları görülebilir. Sigara bırakma polikliniklerinden destek alan olgularda bu sorunların yönetimi öğretilir ve tedavi destekleri bu sorunların ortaya çıkmasını engelleyebilir. Yürüyüşe çıkmak, duş almak, spor yapmak, müzik dinlemek, hobilere zaman ayırmak, bitki çayları içmek, kafeinli içeceklerden uzak durmak faydalı olabilir"