Türkiye adeta ustalaştı: Heimlich manevrası kurslardan mı, filmlerden mi öğrenildi?

Heimlich manevrası, sosyal medyada “Ülkece Heimlich manevrası konusunda ustalaştık” gibi yorumlarla sık sık gündeme geliyor. Peki Türkiye’de heimlich manevrası, kurslardan mı, filmlerden mi öğrenildi?

23 Nisan 2024 15:41

16

Türkiye adeta ustalaştı: Heimlich manevrası kurslardan mı, filmlerden mi öğrenildi?

26

Çoğu kez hayat kurtaran bir müdahale olan Heimlich manevrası, soluk borusuna yemek veya cisim kaçması halinde, bilincini yitirmemiş kişilere arkadan sarılarak yumrukla göğüs içi basıncın ani şekilde arttırılmasıyla uygulanır.

36

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, hava yolu tıkanıklıklarının insanları en hızlı öldüren durumlardan biri olduğuna dikkat çekiyor ve soluk borusunun tıkanmasında ilk 4 dakikanın hayli kritik olduğuna vurgu yapıyor. Karcıoğlu, “Bu süre zarfında yapılan müdahaleyle kişi sorunsuz şekilde olağan hayatına devam eder” diyor.

46

Heimlich manevrası bir acil müdahale yöntemi olduğundan ötürü ehliyet ve iş güvenliği kurslarında yetişkinlere gösteriliyor, bu derslerde manevranın nasıl yapıldığı öğretiliyor. Peki herkes bu şekilde mi öğreniyor?

56

Heimlich manevrasını, İş güvenliği ve ehliyet kurslarının yanı sıra dizi ve filmlerde ya da sosyal medyada görüp internetten araştırdığını söyleyenler de yoğunlukta. Yabancı film ve dizilerde sıkça karşımıza çıkması insanların basit bir şekilde Heimlich manevrasını kapmasını sağlıyor.

66

Prof. Dr. Karcıoğlu, “Özellikle gösterilerek yapılan uygulamaları ülkemiz insanının öğrenip uygulama konusundaki becerisi çok yüksek. Bu konuda filmler, diziler çok etkili. Mesela, televizyonda birkaç saniye bile görülen bir şey insanların kafasına kolayca kazınıyor. Sanıyorum yabancı film ve dizilerde sıkça karşımıza çıkması ayrıca son dönemde sosyal medyada haberlerin sıkça yer alması insanların basit bir şekilde Heimlich manevrasını kapmasını sağlıyor. Teorik öğretilmesi zaman alır ama işin eğlence kısmıyla birlikte öğreniliyor” değerlendirmesini yapıyor. (Kaynak: Mashable)