TikTok, gençlere farklı dünyaların kapılarını aralıyor. Bir şeyler öğrenmelerine, yaratıcılıklarını yönlendirmelerine, ilham bulmalarına yardımcı oluyor. Onları bir topluluğa ait hissettiriyor. Ama pek çok risk de barındırıyor. Uzmanlar “Çare yasaklamak değil, bilinçli kullanmayı teşvik etmek” diyor
09 Mart 2024 19:59
110
TikTok, ruh sağlığı bozulmadan nasıl kullanılır?
210
TikTok faaliyet alanı Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye olan bir Güvenlik Danışma Konseyi kurdu. 13 Şubat’ta Dubai’de bu konseyden uzmanlarla gençlerin ruh sağlığını konu alan bir etkinlik düzenlendi. Benim de katıldığım bu zirvede eleştirel düşünme becerisini ve medya okuryazarlığını geliştirme konuları ele alındı
310
Konseyin üyelerinden Doç. Dr. Akın Ünver (Özyeğin Üniversitesi) bilginin hızla yayıldığı bir çağda güvenliği sağlamanın engel koymaktan değil, bilinçlenmekten geçtiğine dikkat çekti, gençleri ‘sorumlu dijital vatandaşlar’ olmaya teşvik etmenin önemine değindi.
410
Klinik psikolog Özgün Ergin, gençlere TikTok konusunda uyarılarda bulundu. Ergin, şunları söyledi:
510
"Kullanım süresi yaşa göre önceden belirlenmeli ve aşılmamalı. Süre giderek artıyorsa; bir sohbeti başlatmakta ve sürdürmekte, kitap okumakta, dersler dikkat vermekte zorlanmaya başlandığında veya çevredekilerden olumsuz geri bildirimler alındığında sınırlama zamanı gelmiş demektir.
610
Bir şeyi kaçırıyor olma hissi zamanla katlanılmaz hale gelebilir. Oysa gerçekten önemli bir şeyi kaçırma ihtimalimiz yok denecek kadar azdır. 7-24 ulaşılabilir durumda olmak sağlıklı değildir, insanın diğer fiziksel faaliyetler için de zamana ihtiyacı vardır. Bu nedenle zamanımızı birçok sağlıklı aktiviteyi içerecek şekilde planlamalıyız.
710
Sanal ortamda görülenler resmin tamamını yansıtmaz. Sürekli aynı tip içeriklerin önümüze gelmesi herkesin veya her şeyin böyle olduğunu düşündürebilir. Oysa gerçek hayat tek biçimli değildir. Her insanın biricik ve değerli olduğunu hatırlamalıyız.
810
‘Dur’ ve ‘hayır’ diyebilme becerilerimizi geliştirmeliyiz.
910
İhtiyaç ve istek ayrımını öğrenmeli ve uygulamalı; istek olanları azaltmalı ve ihtiyaçlara ağırlık vermeliyiz.
1010
Her fikrin gerçeği yansıtmayabileceğini; yorumların, daha çok yorum yapan kişinin algısını yansıttığını unutmamalıyız.